Znanstvenici treniraju krave na toalet kako bi spasili planet

67

Započeo je trening krava kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, rekli su istraživači. U istraživanju koje je provedeno u Njemačkoj, znanstvenici su obučavali životinje da koriste toalet u posebnim prostorima. Podsjetimo, amonijak iz urina krava pretvara se u dušikov oksid stakleničkih plinova kada se pomiješa s tlom. U svijetu oko 10% svih emisija stakleničkih plinova dolazi od goveda.

Istraživači su pokušali naučiti 16 krava da koriste toalet, nazvan “MooLoo”, na farmi u vlasništvu Istraživačkog instituta za biologiju životinja. Životinje su stavljene u prostoriju MooLoo i nagrađene su hranom za mokrenje. Nakon toga, stavljene su u prostor pokraj MooLoo-a i nagrađene za ulazak u prostoriju. One životinje koje su mokrile izvan MooLooa prskane su vodom tri sekunde.

U sklopu treće faze obuke, udaljenost od WC-a je produžena, a nagrade i kazne su nastavljene. Do kraja 10 treninga, istraživači su otkrili da je 11 životinja uspješno obučeno za odlazak na toalet“Vrlo brzo, u prosjeku od 15 do 20 mokrenja, krave bi same krenule ulazak u toalet”, rekla je Lindsay Matthews, istraživačica uključena u studiju za Radio Novi Zeland. “Do kraja istraživanja, tri četvrtine životinja obavljalo je mokrenje u WC-u”, rekla je.

“Telad je također pokazala zapanjujuću razinu performansi usporedivu s dječjom i superiornu u odnosu na vrlo malu djecu”, navodi se u studiji. Istraživači kažu da bi ovaj model mogao dovesti do smanjenja emisije stakleničkih plinova za 56%. Također kažu da će smanjenje razine urina u životnom prostoru životinja poboljšati njihovu higijenu i dobrobit.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari