Znanstvenici su po prvi puta klonirali crnonogog tvora. Pogledajte kako je sladak!

25

Istraživači su uspješno klonirali vrlo ugroženu vrstu tvora koristeći stanice zamrznute stare više od tri desetljeća. Preslatki klon, nazvan Elizabeth Ann, vrsta je crnonogog tvora, jednog od najugroženijih sisavaca u Sjevernoj Americi, prema Svjetskom fondu za zaštitu prirode. Elizabeth Ann “rođena” je 10. prosinca 2020. godine, stvorena je pomoću stanica iz “Willa”, divljeg crnonogog tvora, koji je umro i čije su stanice bile krioprezervirane 1988. godine, navodi se u izjavi američke Službe za ribu i divlje životinje (USFWS), koja je sudjelovala u kloniranju.

Ovo je prvi podvig da je klonirana ugrožena vrsta u SAD-u, navodi se u priopćenju. Istraživači se nadaju da će Elizabeth Ann pomoći genetskoj raznolikosti u populaciji crnonogih tvorova, koja danas potječe od samo sedam pojedinačnih tvorica, čineći sve žive članove vrste polubraćom, navodi The New York Times.

Ryan Phelan, izvršni direktor tvrtke Revive & Restore, zaštitarske organizacije koja je sudjelovala u kloniranju kazao je: “Da je vidite kako sada uspješno uvodi novu eru za svoje vrste i za vrste koje ovise o očuvanju. Ona je pobjeda za biološku raznolikost i genetsko spašavanje.”

Nekada se smatralo da su crnonogi tvoji pretili da su izumrli, ali znanstvenici su 1981. godine pronašli malu populaciju, što je konzervatorima omogućilo da započnu programe uzgoja u zatočeništvu. Otprilike 250 do 350 ferret živi u zatočeništvu, a još 300 živi na mjestima za ponovno uvođenje u divljinu, navodi Revive & Restore. No, ograničena genetska raznolikost vrste dovela je u pitanje njezin oporavak, čineći bića sklona zdravstvenim poremećajima i određenim infekcijama, izvijestio je Times.

Budući da Willa nije bila jedna od “sedam utemeljitelja” populacije, njezini geni – koje sada posjeduje Elizabeth Ann – mogli bi unijeti prijeko potrebne varijacije u genetiku populacije. Projekt kloniranja crnonoge tvorice započeo je 2013. godine, a rezultat je partnerstva između USFWS-a, Revive & Restore, tvrtke ViaGen Pets & Equine, San Diego Zoo Global i Udruge zooloških vrtova i akvarija. Nekoliko drugih ugroženih životinja klonirano je u drugim dijelovima svijeta, uključujući divlju stoku 2001. godine, divlje koze 2009. i divlje kojote 2012. godine.

Izvor: Scientific American

Komentari