Znanstvenici su po Leonardu DiCapriju nazvali vrstu tropskog drveća

5

Leonardo DiCaprio iza sebe ima Oscara, BAFTA-u i tri Zlatna globusa. No, njegovo posljednje priznanje dolazi od skupine međunarodnih znanstvenika iz londonskog Royal Botanic Kew Gardens i Nacionalnog herbarija Kameruna, koji su odali počast holivudskom glumcu i aktivistu za zaštitu okoliša tako što su po njemu nazvali novu vrstu tropskog drveća.

Uvariopsis dicaprio nalazi se u šumi Ebo u Kamerunu. Šume Ebo obuhvaćaju polovicu ključnog područja bioraznolikosti Yabassi. Regija je to predaka s više od 40 lokalnih zajednica i dom je gorila, šumskih slonova i čimpanza. U botanici se biljke često nazivaju po znanstvenicima koji su pokazali predanost polju istraživanja. DiCaprio je skrenuo pozornost na ključno područje bioraznolikosti Yabassi kada je prošle godine bilo ugroženo koncesijom za sječu.

“Kamerunska Ebo šuma i sve nevjerojatne životinje koje tamo žive su u problemu. To uključuje šumske slonove, gorile, čimpanze i mnoge druge. Pomozimo #SaveEboForest”, napisao je Leonardo DiCaprio u objavi objavljenoj na njegovom potvrđenom Twitter računu u kolovozu 2020. Mjesec dana kasnije, kamerunska vlada je oduzela koncesiju za sječu.

“Vrlo cijenimo podršku koju nam je Leo pružio u kampanji za zaštitu Eba prošle godine pa se činilo prikladnim odati mu počast na ovaj način, nazvavši vrstu jedinstvenu samo za ovu šumu, po njemu”, Martin Cheek, znanstvenik iz RBG Kew koji je bio uključen u istraživanje, stoji u priopćenju u znanstvenom časopisu Peer J. “Da je koncesija za sječu drva otišla naprijed, vjerojatno bismo izgubili ovu vrstu zbog vađenja drva i poljodjelstva za sječu i spaljivanje koje obično slijedi nakon koncesija za sječu.”

Uvariopsis dicaprio je kritično ugrožena vrsta jer obitava u nezaštićenom šumskom staništu koje je izloženo opasnostima, uključujući sječu i rudarenje.

Izvor: CNN

L.B.

Komentari