Znanstvenici su možda pronašli život u oblacima Venere

22

Znanstvenici su otkrili da bi moglo biti života na planeti Veneri. Otkriće dolazi nakon što su astronomi otkrili prisutnost plina fosfina na planetu, plina koji obično stvaraju živi oblici života.

Rad je objavljen u časopisu Nature Astronomy i jedno je od najuzbudljivijih otkrića u vezi s našim planetarnim susjedima u neko vrijeme. Ako se život zaista pronađe na Veneri, to bi nesumnjivo bilo jedno od najvećih, ako ne i najveće otkriće u modernoj znanstvenoj povijesti.

Plin, koji je otkriven teleskopskim spektralnim promatranjem, pluta na oko 50 km iznad površine Venere. Svakako, do sada je znanstveni konsenzus bio da je Venera bila previše negostoljubiva da bi bilo koji oblik života mogao preživjeti. Atmosfera je gotovo 97% ugljičnog dioksida, a površinske temperature iznose 462 ° C. Tu je i pritisak prignječenja i oblaci izrađeni od sumporne kiseline. Teško najzanimljivije mjesto za procvat života.

Međutim, život na Zemlji uspio je napredovati i u najekstremnijim uvjetima, od morskih dubina oceana do unutarnje peći, lomova u Zemljinoj kori. Ako je život uspio preživjeti ove uvjete, tada je barem izvedivo da bi život mogao preživjeti na Veneri. Iako bi život tek bio otkriven, gotovo je sigurno u obliku sitnih stvorenja ili bakterija, nitko ne pretpostavlja da će inteligentan život biti pronađen.

Iako su mnogi optimistični u pronalaženju života, drugi, uključujući autore izvještaja, zvuče oprezno. Profesorica Jane Greaves sa Sveučilišta Cardiff, koja je vodila istraživanje, izjavila je: “Tijekom cijele moje karijere zanimala me potraga za životom drugdje u svemiru, pa me jednostavno oduševilo da je to uopće moguće. Ali, da, iskreno potičemo druge ljude da nam kažu što smo mogli propustiti. Naš rad i podaci imaju otvoren pristup; tako funkcionira znanost.”

Još jednu riječ opreza uputio je dr. Colin Wilson sa Sveučilišta Oxford: “Zaista je uzbudljivo i dovest će do novih otkrića – čak i ako bi se izvorno otkrivanje fosfina pokazalo spektroskopskom pogrešnom interpretacijom, što mislim da neće. Mislim da je život u Venerinim oblacima danas tako malo vjerojatan da bismo živjeli. Pronaći ću druge kemijske putove stvaranja fosfina u atmosferi – ali u ovoj ćemo potrazi otkriti puno zanimljivih stvari o Veneri.” 1966. godine sovjetska svemirska sonda Venera 3 sletjela je na površinu planeta. Od tada su brojne letjelice istraživale planet, uključujući njegovu gustu atmosferu. Nitko prije nije primijetio nikakve znakove života. Venera je najsvjetliji planet na noćnom nebu i vidljiva je golim okom, često je zamjenjujući za sjajnu zvijezdu.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari