Znanstvenici na Cambridgeu proizvode neutralno gorivo iz sunčeve svjetlosti, vode i ugljikovog dioksida

18

Tim Sveučilišta u Cambridgeu razvio je uređaj koji sunčevu svjetlost, ugljični dioksid i vodu pretvara u ugljično neutralno gorivo. Uređaj radi bez dodatnih komponenata i ne treba mu električna energija. Cilj je da se uređaj unaprijedi i koristi na energetskim farmama, slično solarnim farmama. To je također način za potencijalno smanjenje emisije ugljika i naravno smanjenje oslanjanja na fosilna goriva.

Izum koristi naprednu tehnologiju “foto-lista” koja koristi fotokatalizatore. Limovi sadrže poluvodičke prahove i oni se lako i isplativo mogu proizvesti u velikim količinama. Katalizator na bazi kobalta jednostavan je za proizvodnju, pošteno izrađen i relativno stabilan. Kaže se da je to veliki korak ka postizanju umjetne fotosinteze – umjetne replikacije biljne sposobnosti pretvaranja sunčeve svjetlosti u energiju. Sunčeva svjetlost, ugljikov dioksid i voda pretvaraju se u kisik i mravlju kiselinu. Ovo je skladišni izvor energije koji se može izravno iskoristiti ili pretvoriti u vodik.

“Iznenadili smo se koliko je dobro funkcionirao u smislu svoje selektivnosti”, rekao je dr. Qian Wang s Cambridge odsjeka za kemiju. “Gotovo nije proizvodilo nusproizvode. Ponekad stvari ne funkcioniraju onako kako ste očekivali, ali ovo je bio rijedak slučaj kada je zapravo djelovalo bolje.” Ipak nije sasvim spreman za komercijalnu proizvodnju jer istraživači traže načine za daljnje poboljšanje učinkovitosti. Tim sa Sveučilišta u Tokiju također pomaže u istraživanju.

Izvor: TruthTheory

Komentari