Zemlje EU razmišljaju o strategiji za suprotstavljanje 5G teorijama zavjere, među njima i Hrvatska

24

Europska unija mora iznijeti strategiju koja će se suprotstaviti dezinformacijama o tehnologiji 5G ili riskirati lažne tvrdnje koje iskaču iz ekonomskog oporavka i digitalnih ciljeva, rekla je skupina od 15 zemalja. Teorije zavjere da bi novi koronavirus mogao biti povezan s bežičnom tehnologijom dovele su do mnogih problema u 10 europskih zemalja i napada na radnike na održavanju posljednjih mjeseci.

EU s 27 država vidi 5G kao osnovicu svog ekonomskog oporavka od pandemije COVID-19 i tehnološke autonomije, uz obećanje da će omogućiti sve, od samostalnih automobila do daljinske kirurgije i automatizirane proizvodnje. Petnaest zemalja navelo je svoje zabrinutosti i prijedloge u zajedničkom pismu šefici EU-a za digitalnu komunikaciju Margrethe Vestager, povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu i šefici vrijednosti Vera Jourovoj.

“Jasno je da svjedočimo sve većoj aktivnosti pokreta protiv 5G diljem Europske unije”, rekli su, pozivajući EU da “zauzme aktivan, dugoročan i sistemski pristup” rješavanju zabrinutosti oko 5G i elektromagnetska polja (EMF). “Mi smo kao države članice spremni doprinijeti ovoj inicijativi na razini cijele EU svojom nacionalnom stručnošću i najboljom praksom za rješavanje problema dezinformacija 5G i EMF”, navodi se u pismu.

Zemlje su zahtijevale više znanstvenih istraživanja o rizicima za zdravlje ljudi, predložile kampanju za podizanje svijesti širom Europe, a također su predložile široku raspravu uzimajući u obzir strahove i zabrinutosti protivnika 5G-a. Među potpisnicima pisma su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Cipar, Estonija, Finska, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugal i Slovačka.

Izvor: Gadgets

Komentari