Zastrašujuće slike pokazuju koliko mikroba živi na djetetovoj ruci nakon igranja vani

42

Ako već niste stalno prali ruke, ovo umjetničko djelo laboratorijskog tehničara koji pokazuje koliko je mikroba na djetetovim neopranim rukama nakon igre u dvorištu sigurno će vas natjerati da ih nastavite dezinficirati i prati. Laboratorijska tehničarka, Tasha Sturm čekala je dok njezin sin nije došao u kuću nakon igre po vani. Nakon što se vratio u kuću, Tasha Sturn zamolila ga je da stavi ruku na ploču s agarima kako bi dobila rezultate mikrobiološkog testa.

Fotografija je snimljena kako bi se studentima u mikrobiološkom laboratoriju pokazalo koliko će bakterija gljivica i kvasca rasti na nečijoj ruci nakon što su vani. A kad je svijet u pandemiji, pranje ruku je važnije nego ikad. Ovo je sigurno pravovremeni podsjetnik na ono što nam sve vreba na koži.

0_JS211472986

Tasha je rekla: “Na početku svakog semestra u prvoj godini studenti govore o tome da su mikrobi posvuda. Ja sam odgovorna za postavljanje demonstracijskih ploča gdje se mikrobi mogu pronaći. Nekoliko tjedana prije jednog od tih predavanja povela sam svog sina da se igra u vrtu i zamolila ga da mi pritisne ruku u pločicu s agarima. Poput tipičnog dječaka napravio je pravi nered vani pa je otišao i očistio sve, ali prije nego što je oprao ruke, pritisnuo ih je na tanjur i ova slika je rezultat. Gurnuo je ruku u pločicu s agarima koja je stvorila ovaj otisak portreta svih mikroba koji su bili na njegovoj ruci nakon što je bio vani. Agar je baza bogata hranjivim tvarima za rast mikroorganizama, stvarajući ove šarene kolonije gljivica i kvasca. Svaki put kad to učinite izgledat će drugačije i ne možete ponovno stvoriti istu sliku svaki put jer će mikrobi uvijek biti različiti. Stvara se otisak prsta ili ruke točnog trenutka kad se dogodilo i pokazuje kakvi su mikrobi prisutni u trenutku kad je to učinjeno. Bakterije su posvuda. Bavim se time više od dvadeset godina i nikad nije izgledalo isto.”

Slika je upečatljiva, pojavljuju se različite boje kao da ih je slikao umjetnik, ali ono što se može vidjeti je jednostavno prljavština na ruci u trenutku otiska. Tasha je pokazala kako prljava ruka njezinog sina izgleda ljudima, ali naglašava da njegova ruka ne bi izgledala drugačije od ostalih ljudi ako bi učinili istu stvar.

“Mikrobi žive u cijelom našem tijelu i od vitalnog su značaja za stvaranje zdravog imunološkog sustava.” Tasha kaže da je jedan od razloga ovih demonstracija pokazati studentima kako znanost djeluje na odgovarajućem jeziku. No, bitno je da se znanost demonstrira “normalnim jezikom” kako bi pomogla ljudima da razumiju tehničke aspekte i da su mikrobi posvuda.

“Sada je veliko guranje da se u znanstvenoj komunikaciji se studentima govori normalnim jezikom. Uvijek kažem ljudima iz znanosti da, čak i ako njihov rad za njih znači svijet, ako to ne mogu objasniti na način koji bi itko razumio, nikoga zapravo ne zanima.”

Izvor: Mirror

Komentari