Wikifarmer: Prva veletržnica prehrambenih proizvoda i prva poljoprivredna enciklopedija na svijetu

109
trešnje

Bivši Googleov voditelj domaćeg tržišta i YouTubea u Grčkoj, Cipru i Malti, Ilias Sousis, zajedno s agronomom Petrosom Sagkosom osnovao je pionirsku platformu koja pruža statističke alate za poljoprivrednike.

Wikifarmer je dostupan na 12 jezika i ima preko 12 milijuna jedinstvenih korisnika.

Platforma je prva e-knjižnica u svijetu za poljoprivredni sektor i nudi specijalizirana znanja na međunarodnoj razini. Putem Wikifarmera poljoprivrednici imaju slobodan pristup informacijama, lokaliziranim najboljim praksama i seminarima koje organiziraju kolege agronomi tvrtke. Čim su osnivači uvidjeli potražnju koju njihova platforma ima, odlučili su stvoriti prvu veletržnicu prehrambenih proizvoda.

Osnivači platforme rekli su: “Iznenadilo nas je da postoji ova praznina na tržištu s obzirom na tržište koje izravno povezuje proizvođače s velikim klijentima kao što su hoteli, restorani, prehrambeni lanci. Nakon što smo identificirali taj jaz, iskoristili smo svoje prethodno profesionalno iskustvo i prednosti prilika.”

Smanjenjem posrednika, osnivači su uspjeli smanjiti konačnu cijenu i postići stalnu dostupnost robe. Uspjeli su i smanjiti ugljični otisak transporta, a razmišljaju o višekratnoj ambalaži i mogućim rješenjima problema bacanja hrane.

Njihova glavna strategija usmjerena je na ‘od farme do vilice’, a cilj im je pomoći proizvođačima u jačanju njihove konkurentnosti dok svojim kupcima pomažu u pristupu novim proizvodima, čija se kvaliteta osigurava kroz specijalizirani sustav preporuka.

Rekli su: “Možemo osigurati dostupnost i kvalitetu proizvoda u bilo koje vrijeme, u i iz različitih zemalja, dok više proizvođača može koristiti isporuku hitnih narudžbi.”

Wikifarmer je započeo svoje poslovanje u Grčkoj i Italiji 2018., ali se od tada proširio na druge zemlje.

Osnivači su rekli: “Od siječnja 2022. počeli smo s radom u Francuskoj i Španjolskoj i pripremamo se za drugi krug financiranja kako bismo mogli uspostaviti svoju prisutnost dok širimo svoje poslovanje na druge zemlje.”

Izvor: SKAI

L.B.

Komentari