WHO upozorava da će broj slučajeva raka skočiti za 77% do 2050: Evo zašto

75
rak

Broj novih slučajeva raka porast će na više od 35 milijuna 2050. godine – 77 posto više od brojke 2022. godine, upozorila je u četvrtak agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetska zdravstvena agencija za istraživanje raka (IARC) navela je duhan, alkohol, pretilost i zagađenje zraka kao ključne čimbenike procijenjenog porasta. “Preko 35 milijuna novih slučajeva raka predviđa se 2050. godine”, stoji u priopćenju, što je povećanje od 77 posto u odnosu na oko 20 milijuna slučajeva dijagnosticiranih 2022. godine.

Brzo rastuće globalno opterećenje rakom odražava i starenje stanovništva i rast, kao i promjene u izloženosti ljudi rizičnim čimbenicima, od kojih su neki povezani sa socioekonomskim razvojem. Duhan, alkohol i pretilost ključni su čimbenici koji stoje iza sve većeg broja oboljelih od raka, a onečišćenje zraka i dalje je ključni pokretač ekoloških čimbenika rizika.” Očekuje se da će najrazvijenije zemlje zabilježiti najveći porast u broju slučajeva, s dodatnih 4,8 milijuna novih slučajeva predviđenih u 2050. u usporedbi s procjenama za 2022., rekao je WHO. Ali u smislu postotaka, zemlje na donjem rubu Indeksa ljudskog razvoja (HDI) koji koristi UN doživjet će najveći proporcionalni porast – do 142 posto. Zemlje u srednjem rasponu trebale bi zabilježiti povećanje od 99 posto, navodi se. “Isto tako, predviđa se da će se smrtnost od raka u tim zemljama gotovo udvostručiti 2050. godine”, rekao je WHO.

Freddie Bray, voditelj odjela za nadzor raka pri IARC-u, rekao je: “Utjecaj ovog povećanja neće se ravnomjerno osjetiti u zemljama s različitim razinama HDI-ja. “Oni koji imaju najmanje sredstava za upravljanje svojim teretom raka snosit će najveći teret globalnog tereta raka.”

Izvor: Science Alert

Komentari