Vođa religioznog kulta koji je tvrdio da je reinkarnacija Isusa uhićen je u Rusiji

18

Ruske vlasti pokrenule su specijalnu operaciju za uhićenje bivšeg prometnog policajca koji tvrdi da je Isusova reinkarnacija i koji je vodio religiozni kult. Helikopteri i naoružani časnici upali su u zajednice kojima je upravljao Sergej Torop, a njegovi su sljedbenici poznati kao Vissarion. Uhićen je Sergej Torop i dvojica njegovih asistenata. Ruski istražni odbor rekao je da će ga teretiti za organiziranje ilegalne vjerske organizacije, tvrdeći da je kult iznuđivao novac od sljedbenika i podvrgavao ih emocionalnom zlostavljanju.

59-godišnjeg Toropa, duge sijede kose i brade, maskirane su trupe povele do helikoptera. U operaciji su sudjelovali agenti iz ruske sigurnosne službe FSB, kao i policija i druge agencije. Uhićen je i Vadim Redkin, bivši bubnjar u boy bandu iz sovjetskog doba, koji je poznat kao Vissarionova desna ruka, zajedno s drugim pomoćnikom Vladimirom Vedernikovom.

Torop, koji je 1989. godine izgubio posao prometnog časnika, tvrdio je da je doživio “katarzu” kad je sovjetski režim počeo propadati. 1991. osnovao je pokret koji je danas poznat kao Crkva posljednjeg zavjeta. Nekoliko tisuća sljedbenika živi u nizu udaljenih zaselaka u regiji Krasnojarsk u Sibiru. Preobraćenici u kult uključuju profesionalce iz cijele Rusije, kao i hodočasnike iz inozemstva. „Ja nisam Bog. I pogreška je gledati Isusa kao Boga. Ali ja sam živa riječ Boga oca. Sve što Bog želi reći, govori kroz mene”, rekao je Vissarion za Guardian 2002. godine.

Ruski mediji izvijestili su da je u izvornoj ideologiji kulta Vissarion tvrdio da je Isus bdio nad ljudima iz orbite blizu Zemlje, a Djevica Marija je “upravljala Rusijom”, ali kasnije se proglasio Isusom, odnosno njegovom reinkarnacijom. Njegova komuna miješa izbor obreda izvučenih iz pravoslavnog kršćanstva s ekološkim ediktima i nizom drugih pravila. Provodi se veganstvo i zabranjuje se razmjena novca unutar komune. Sljedbenici nose strogo definiranu odjeću i broje godine počevši od 1961. godine, godine Vissarionovog rođenja, dok je Božić zamijenjen svetkovinom 14. siječnja, njegovim rođendanom.

Nije jasno što će se dogoditi sa sljedbenicima sada kada je njihov vođa uhićen, niti je jasno zašto su vlasti odlučile to učiniti tek sada. Službena ruska pravoslavna crkva već dugo osuđuje skupinu, ali dužnosnici su uglavnom ostavili bhakte na miru. Neki ruski mediji izvijestili su da se zajednica umiješala u spor s lokalnim poslovnim interesima.

Izvor: The Guardian

Komentari