Vlada jedne od najsušnijih zemalja svijeta odlučila stvoriti – kišu! Čini se da su uspjeli…

125

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) stvorili su vlastitu kišu koristeći dronove koji lete u oblake i oslobađaju električne naboje da bi pobijedili vrućinu od 50 stupnjeva Celzijevih. UAE su jedna od najsušnijih zemalja na Zemlji i nadaju se da bi ta tehnika mogla pomoći u povećanju njezinih oskudnih godišnjih kiša.

I djeluje. Video snimke koje je objavio Nacionalni centar za meteorologiju u UAE prikazuju monsunske pljuskove širom zemlje koji stvaraju kišu na autocestama.

Centar je rekao da je oborina pojačana tehnikom poznatom kao zasijavanje oblaka, a svrha joj je povećati kondenzaciju u nadi da bi mogla izazvati pljusak. Operacije zasijavanja oblaka u UAE-u dio su tekuće misije stvaranja kiše u zemlji u vrijednosti od 15 milijuna dolara. Inače, na ovom području, u prosječnom kišnom razdoblju padne samo 78 centimetara kiše što je 15 puta manje nego što padne u prosjeku u Velikoj Britaniji.

Kiša se stvara pomoću tehnologije dronova, a njihovo je podrijetlo u istraživanju koje su vodili stručnjaci sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji. Profesor Maarten Ambaum, koji je radio na posebnom projektu, rekao je za BBC ranije ove godine da UAE imaju dovoljno oblaka da stvore uvjete koji omogućuju kišu. Tehnologija koristi dron za oslobađanje električnih naboja u oblake, što pomaže kapljicama vode da se stope i slijepe i stvaraju oborine. ‘Kad se kapljice spoje i postanu dovoljno velike, padati će kao kiša’, rekao je profesor Ambaum.

Alya Al-Mazroui, direktorica znanstveno-istraživačkog programa za pojačavanje kiše u UAE-u, rekla je za Arab News u ožujku: ‘Opremljeni korisnim teretom instrumenata za emisiju električnog naboja i prilagođenim senzorima, ti će dronovi letjeti na malim visinama i isporučivati ​​električni naboj na molekule zraka, što bi trebalo poticati oborine. ‘

2017. godine vlada UAE osigurala je 15 milijuna dolara za devet različitih projekata za pojačavanje kiše. Među njima je još jedna tehnologija zasijavanja oblaka koja lansira rakete soli u oblake iz aviona. Prognozeri sa sjedištem u Abu Dhabiju nadgledaju vremenske radare kako bi pilotima koji lete službenim vladinim zrakoplovima rekli kada treba poletjeti u misijama koje izazivaju kišu. Prema riječima g. Newmana, ne može svaki oblak proizvesti kišu.

‘Fantastično je… Čim padne kiša, puno je uzbuđenja. Možemo čuti kako su dečki u uredu sretni’, rekao je. Međutim, je li zasijavanje oblaka učinkovito za povećanje oborina, još uvijek se istražuje. Mnogi znanstvenici sumnjaju ima li to primjetan utjecaj na razinu kiše. Američka skijališta u Koloradu, međutim, navodno koriste sličnu metodu za izazivanje jačih snježnih padalina.

Također se ova tehnologija koristila uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. za odgodu pljuska i održavanje stadiona suhim. To je uključivalo ispaljivanje raketa prepunih kristala srebrovog jodida u kišne oblake iznad predgrađa Pekinga.

Bivši SSSR također je očito koristio zasijavanje oblaka kako bi spriječio da radioaktivni otpad iz nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. dođe do Moskve.

Izvor: Daily Mail

Komentari