Vinar Miljenko Mike Grgich dočekao 98. rođendan s obitelji

Kalifornijski kralj chardonneyja hrvatskog porijekla

22

Prije velikog priznanja u Parizu, gdje je s chardonnayjem iz 1973. godine pomeo konkurenciju, Grgich je radio u nekoliko vinarija u dolini Napa, uključujući vinariju Souverain Winery i Christian Brothers Cellars. Punih devet godina radio je i za Rusa André Tchelistcheffa u Beaulieu Vineyard te kod Roberta Mondavija za kojeg tvrdi kako je uz Tchelistcheffa najzaslužniji za procvat Nape te kojeg iznimno cijeni kao vinara.

Radeći četiri godine kod Mondavija upoznao je najsuvremeniju tehnologiju. Za Roberta Modavija napravio je i najbolji cabernet u Kaliforniji, ali kako je Mondavijev sin Michael sve više preuzimao sve veću ulogu u proizvodnji i za Grgića više nije bilo mjesta da napreduje, odlučio je otići.

Zadovoljan sam sa svim što sam napravio u životu i sve bih isto ponovio! Također sam zadovoljan da je vinarija u dobrim rukama. Moje najveće veselje je i uvijek jedva čekam doći u vinariju družiti se s gostima i potpisati im boce, rekao je Grgich za Novi list.

grgich 2

A danas, danas mu je rođendan i to 98.! Posebno čestitku snimili su mu kćer Violet i sin Colin čiji zajednički nastup možete pogledati ovdje.

 

Komentari