Venecijanski filmski festival: Drama o ilegalnom pobačaju osvojila glavnu nagradu

29

Film o ilegalnim pobačajima 1960-ih u Francuskoj je osvojio glavnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu.

Happening (L’Événement) Audrey Diwan govori o ženi koja traži pobačaj kako bi nastavila studirati. “Snimila sam ovaj film s ljutnjom, sa željom, trbuhom, utrobom, srcem i glavom”, rekla je Diwan dok je primala nagradu. Film dolazi nakon što su kontroverzni novi zakoni o zabrani pobačaja uvedeni prije šest tjedana u Teksasu.

Pobjednički film, Happening, temelji se na autobiografskom romanu Annie Ernaux i prikazuje mladu ženu koja traži prekid kako bi mogla nastaviti studij, unatoč riziku od zatvora ili smrti. Nagradu je odabrao žiri pod vodstvom redatelja “Parazita” Bong Joon-Hoa.

Druga nagrada, Srebrni lav, uručena je talijanskom redatelju Paolu Sorrentinu za “The Hand of God”, film o njegovoj mladosti u gradu Napulju na jugu zemlje.

Novozelanđanka Jane Campion osvojila je nagradu za najbolju režiju za The Power of the Dog, s Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi. Maggie Gyllenhaal u međuvremenu je nagrađena nagradom za najbolji scenarij u filmu The Lost Daughter u kojem glumi Olivia Colman.

Penelope Cruz osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu Parallel Mothers u režiji španjolskog redatelja Pedra Almodovara. Titulu najboljeg glumca dobio je filipinski glumac John Arcill za ulogu u kriminalističkom trileru On the Job: The Missing 8.

Prošlogodišnju glavnu nagradu dobio je Nomadland, američki film o udovici koja živi kao nomad nakon financijske krize 2008. godine.

78. izdanje najstarijeg filmskog festivala na svijetu završeno je u subotu navečer. Svečanost je bila izrazit kontrast prošlogodišnjem događaju, kada su gosti tijekom projekcija morali nositi maske, a oko polovice mjesta na rivi u Lidu ostalo je prazno zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari