Venecija ograničava broj turista u gradu, a uvodi i ulaznice za posjetitelje

2
venecija

Talijanske vlasti najavile su da će uvesti ograničenja u broju ljudi koji će moći boraviti u Veneciji, u pokušaju da smanje masovni turizam u gradu. Dosadašnji podaci pokazuju da je do sada oko 100.000 turista svaki dan moglo prošetati gradskim trgovima. No, za nekoliko tjedana više se neće moći slobodno obići grad. Putnici će uskoro moći posjetiti grad samo nakon što online rezerviraju svoju kartu od 5 eura. Ulaznice će vrijediti samo jedan dan, s ciljem ograničavanja broja ulaza.

“Cilj je obeshrabriti jednodnevni turizam, hit-and-run turizam, dolazak u jednom danu i odlazak u istom danu. To je umor i stres za grad, a umjesto toga poticat će se sporiji turizam”, objasnila je Simone Venturini, zamjenica gradonačelnika grada. Buduća vrata koje će zatvoriti glavne pristupe povijesnim središtima već su stigla u Veneciju.

Pet stotina kamera pratit će protok posjetitelja, neprestano emitirajući slike s ulica u potrazi za zalutalim turistima. Policija će također moći utvrđivati identitet osoba u stvarnom vremenu zahvaljujući podacima s mobitela. “Ako podatke unesem u zbirni anonimni obrazac, možemo vidjeti tko su ti ljudi: 977 stranaca, 800 Talijana, 135 stanovnika i 139 onih koji idu na posao”, otkrila je Maria Teresa Maniero, zamjenica zapovjednika venecijanske policije.

Međutim, sustav je također postavljen tako da omogući lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću.

Izvor: EuroNews

L.B.

Komentari