Veliki koraljni greben izgubio je 50% koralja od 1995.

88

Australijski Veliki koraljni greben izgubio je više od polovice svojih koralja od 1995. godine zbog toplijih mora potaknutih klimatskim promjenama, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici su otkrili da su sve vrste koralja pretrpjele pad u najvećem svjetskom grebenskom sustavu.

Najstrmiji pad dogodio se nakon događaja masovnog izbjeljivanja 2016. i 2017. Još više masovnog izbjeljivanja dogodilo se ove godine. “Nema vremena za gubljenje – moramo naglo smanjiti emisiju stakleničkih plinova i to što prije”, rekli su istraživači. Studiju, objavljenu u časopisu Proceedings of the Royal Society B, proveli su morski znanstvenici u ARC Centru izvrsnosti za proučavanje koraljnih grebena u Queenslandu.

Znanstvenici su procijenili zdravlje i veličinu kolonija koralja od 1995. do 2017. godine. Otkrili su da se populacija koralja smanjila za više od 50% u svim veličinama i vrstama koralja, ali posebno u razgranatim i stolnim koraljima. To su velike strukturne vrste koje obično pružaju staništa za ribe i ostale morske životinje.

Profesor Terry Hughes, koautor studije, rekao je da su ove vrste koralja “najgore pogođene” masovnim izbjeljivanjima koja su oštetila dvije trećine grebena. Izbjeljivanje se događa kada koralji pod stresom istjeraju alge, poznate kao zooksantele, koje im daju boju. Koralji se mogu oporaviti ako se vrate normalni uvjeti, ali to može potrajati i desetljećima.

Studija iz 2019. otkrila je da su se oštećene kolonije koralja borile za regeneraciju jer je većina odraslih koralja umrla. “Živahna koraljna populacija ima milijune malih, dječjih koralja, kao i mnogo velikih”, rekao je vodeći autor dr. Andy Dietzel.

Izvor: BBC

Komentari