Velika studija upozorava da se invazivne strane vrste šire van kontrole

286
kukac

Invazivne vrste koje uništavaju usjeve, pustoše šume, šire bolesti i uništavaju ekosustave šire se sve brže diljem svijeta, a čovječanstvo nije uspjelo zaustaviti klimatske promjene koje su uzrok tome, kaže se u velikoj znanstvenoj procjeni u ponedjeljak.

Neuspjeh košta više od 400 milijardi dolara godišnje u odštetama i izgubljenom prihodu – što je jednako BDP-u Danske ili Tajlanda – i to je vjerojatno “veliko podcjenjivanje”, prema Međuvladinom znanstvenom savjetodavnom panelu za UN-ovu Konvenciju o bioraznolikosti. (IPBES).

​Od vodenog zumbula koji guši Viktorijino jezero u istočnoj Africi, do štakora i smeđih zmija koje uništavaju vrste ptica u Pacifiku, do komaraca koji nove regije izlažu Ziki, žutoj groznici, denga groznici i drugim bolestima, izvješće je katalogiziralo više od 37.000 tzv. vrste koje su se ukorijenile – često doslovno – daleko od mjesta porijekla. ​Taj broj naglo raste, zajedno s računom za štetu koji se u prosjeku četverostruko po desetljeću od 1970. ​Ekonomska ekspanzija, povećanje populacije i klimatske promjene “povećat će učestalost i opseg bioloških invazija i utjecaj invazivnih stranih vrsta”, zaključuje se u izvješću. ​Samo 17 posto zemalja ima zakone ili propise za upravljanje ovim napadom, navodi se. ​Bilo slučajno ili namjerno, kad alohtone vrste završe na drugom kraju svijeta, krivi su ljudi. ​Širenje vrsta čvrst je dokaz da je brzo širenje ljudske aktivnosti toliko radikalno izmijenilo prirodne sustave da je Zemlju uvelo u novu geološku epohu, antropocen, kažu znanstvenici.

Izvor: Science Alert

Komentari