Velika pobjeda žena u Iranu: Raspuštena moralna policija!

64

Iranska brutalna i kontroverzna moralna policija ukinuta je nakon više od dva mjeseca prosvjeda.

“Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem” i ukinuta je, rekao je glavni državni odvjetnik Mohammad Jafar Montazeri u subotu navečer. Moralna policija bila je pripojena iranskim policijskim snagama i njihova je uloga bila nalagati islamski moral kako propisuju vrhovne svećeničke vlasti.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je pritvorila iranska moralna policija izazvala je najveće proteste u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća. Podsjetimo, Masha Amini uhićena je zbog nepropisnog nošenja hijaba, a kasnije je umrla u policijskom pritvoru, vjerojatno u rukama policije.

Na prosvjedima su žene spaljivale svoje marame i hijabe u prkosnom činu otpora protiv strogog kodeksa odijevanja Islamske Republike i onih koji ga provode te u znak solidarnosti s Mashom Amini.

Moralna policija je uspostavljena pod predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom 2006. godine, kako bi “širila kulturu skromnosti i hijaba”. Jedan policajac za moral anonimno je progovorio za BBC o svom iskustvu rada u policiji i rekao: “Kao da idemo u lov. Očekuju da ih natjeramo u kombi. Znate li koliko sam puta bio u suzama dok sam to radio?”

Hadi Ghaemi, izvršni direktor Centra za ljudska prava u Iranu sa sjedištem u New Yorku, rekao je o njihovoj ulozi: “Ovo su državne sigurnosne snage kojima je dodijeljen zadatak maltretiranja žena i time stalno demonstriranja sile. Ovo nema nikakve veze s moralom ili policijom.”

Međutim, ljudi su pozvali na oprez. Politički analitičar Michael A. Horowitz napisao je na Twitteru: “Ovo se može smatrati ustupkom prosvjednicima, ali to ne mijenja cjelokupnu situaciju. Iranska policija, Basij i IRGC još uvijek ubijaju prosvjednike, a sudbina moralne policije je vjerojatno zapečaćena prije nekoliko tjedana. Iranski režim se neće reformirati.”

Odijevanje je bilo u središtu njihove uloge, ali također su mogli uhititi i pritvoriti pojedince zbog konzumiranja alkohola ili zbog prisutnosti na mješovitim okupljanjima muškaraca i žena koji nisu bili u srodstvu.

Izvor: Mirror

L.B.

Komentari