Velika Britanija započinje najveće svjetsko ispitivanje tražeći lijek za 50 vrsta raka

43

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da kreće s najvećim svjetskim ispitivanjem Gallerijevog testa krvi kako bi se otkrili karcinomi. Gallerijev test stvorio je Grail Inc., a on gleda DNK u krvi pacijenta kako bi pronašao naznake da postoji rak drugdje u tijelu.

NHS će zaposliti 140.000 volontera koji će sudjelovati u ispitivanju koje će trajati mnogo godina. Nadamo se da će testovi i nalazi studije omogućiti znanstvenicima i medicinskim stručnjacima da identificiraju rak u ranoj fazi. Osoba koja ima rak, simptome u ranoj fazi često ne pokazuje, no ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi preživljavanje je mnogo izglednije.

Ako bude uspješno, ispitivanje se tada može provesti diljem zemlje, što znači da se svi unutar određene dobne skupine mogu rutinski pregledavati na karcinom, čime će se drastično smanjiti broj ljudi koji umiru od ove bolesti svake godine. Rak ostaje jedan od najvećih ubojica na svijetu unatoč velikom napretku medicine.

Peter Sasieni, profesor prevencije raka na King’s College u Londonu rekao je: “Moramo pažljivo proučiti Gallerijev test kako bismo saznali može li značajno smanjiti broj karcinoma dijagnosticiranih u kasnoj fazi. Test bi mogao promijeniti igru za rano otkrivanje raka i uzbuđeni smo što vodimo ovo važno istraživanje.”

Izvršna direktorica NHS -a Amanda Pritchard dodala je: “Ovaj brzi i jednostavni test krvi mogao bi označiti početak revolucije u otkrivanju i liječenju raka ovdje i u cijelom svijetu. Otkrivanjem raka prije nego što se znakovi i simptomi uopće pojave, imamo najbolje šanse za njegovo liječenje i možemo dati ljudima najbolje moguće šanse za preživljavanje. NHS ima uspješan rekord u vođenju inovacija u dijagnostici i liječenju raka, od CAR-T terapije do lijekova koji utječu na COVID. Gallerijev test krvi, ako bude uspješan, mogao bi odigrati veliku ulogu u postizanju naša ambicija dugoročnog plana NHS -a da prepoznamo tri četvrtine karcinoma u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti. Stoga, ako ste pozvani, sudjelujte – mogli biste nam pomoći da revolucioniramo liječenje raka i zaštititi sebe. “

Izvor: Reuters

L.B.

Komentari