Važan korak naprijed: FDA kaže da će konačno ukinuti zabranu darivanja krvi za homoseksualne i biseksualne muškarce

64
davanje krvi

Epidemija HIV-a koja je započela početkom 80-ih bacila je stigmu na sve muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, bez obzira na njihov HIV status. Ideja da su homoseksualni i biseksualni muškarci na neki način opasni za širu javnost zbog zdravstvene krize u njihovoj zajednici pridonijela je stigmatizaciji koja već dolazi s time da su LGBTQ osobe.

Godine 1983. Uprava za hranu i lijekove (FDA) zabranila je darivanje krvi svih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima

Ovo je pravilo vrijedilo do 2015. kada je FDA ukinula doživotnu zabranu za homoseksualne i biseksualne muškarce i ograničila je na muškarce koji su imali homoseksualne odnose tijekom prošle godine.

Godine 2020. FDA je ublažila ograničenja za muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima zbog nestašice krvi uzrokovane pandemijom COVID-19. Razdoblje apstinencije skraćeno je s godinu dana na tri mjeseca.

Sada, FDA nastoji još više ublažiti ograničenja ukidanjem zabrana na temelju seksualnosti i umjesto toga fokusiranjem na individualni rizik putem upitnika. Dana 30. studenog, FDA je objavila izjavu u kojoj se kaže da će “vjerojatno podržati prijelaz politike na individualna pitanja o probiru donora temeljena na riziku za smanjenje rizika od prijenosa HIV-a”.

“FDA ostaje predana prikupljanju znanstvenih podataka koji se odnose na alternativne politike odgode darivatelja koje održavaju visoku razinu sigurnosti krvi”, nastavlja se u izjavi. “Predviđamo izdavanje ažuriranog nacrta smjernica u narednim mjesecima.”

Iskušavanje: postizanje ravnopravnosti u borbi protiv HIV-a

Objava FDA-e došla je dan uoči Svjetskog dana borbe protiv HIV-a. Ovogodišnja tema je “Iskušavanje: postizanje ravnopravnosti u borbi protiv HIV-a.”

Izjava je dobro primljena od strane GLAAD-a, iako organizacija vjeruje da je FDA godinama kasnila po tom pitanju.

Iako su današnja izvješća o zakašnjelom potezu FDA važan korak, naša zajednica i vodeći medicinski stručnjaci neće prestati zagovarati FDA da ukine sva ograničenja protiv kvalificiranih LGBTQ kandidata za darivatelje krvi“, stoji u priopćenju. “Kao što LGBTQ vođe i medicinski stručnjaci govore godinama: zabrane i ograničenja darivanja krvi homoseksualnih i biseksualnih muškaraca ukorijenjene su u stigmi, a ne u znanosti. Davanje jednog skupa pravila nekim ljudima, a drugog skupa pravila drugima, isključivo na temelju identiteta, očita je diskriminacija.”

Službenik FDA-e rekao je za The Wall Street Journal da će prema novim smjernicama potencijalne darivatelje pitati jesu li imali analni odnos s novim seksualnim partnerom u posljednja tri mjeseca. Oni koji odgovore negativno moći će donirati.

Ranije ove godine, Francuska i Grčka u potpunosti su ukinule zabrane muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima. Grčka je ukinula zabranu u siječnju i pozdravile su je skupine za zaštitu prava LGBTQ osoba.

Ukidanje ove dugotrajne zabrane davanja krvi bilo je najmanje što je ova vlada morala učiniti“, rekla je Irene Petropoulou, predsjednica OLKE, nevladine organizacije koja se bori za LGBT+ prava. “Naravno, to su sjajne vijesti , a nadamo se da će Vlada više pažnje posvetiti i ostalim diskriminacijama u zdravstvenom sustavu i obrazovanju.”

Francuska je to također objavila u siječnju. “Počevši od 16. ožujka 2022., svi Francuzi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, moći će darivati krv”, rekao je ministar zdravstva Olivier Véra. “Ukidamo nejednakost koja više nije opravdana”, dodao je.

Izvor: Upworthy

L.B.

Komentari