Uskoro u prodaji kućni test na koronu

Lanac drogerija DM već prihvaća prijave za mjesta za testiranje u svojim trgovinama.

19

Aldi Nord i Aldi Süd najavili su u srijedu, da će kupcima biti dopušteno kupiti samo jedno pakiranje odjednom kako bi se izbjeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi mogao imati koristi.

Paket uključuje pet testova za bris nosa, a cijena proizvoda bit će oko 25 eura po pakiranju. Prodavat će se i u drogerijama i ostalim supermarketima. Drogerije Rossmann i DM planiraju s prodajom proizvoda sljedeći utorak, 9. ožujka.

Ljekarne širom Njemačke rekle su da također žele uskoro početi nuditi proizvode, kao i Lidl i supermarketi Rewe i Edeka, prenosi Fenix magazin.

U srijedu je sastanku na temu koronavirusa između kancelarke Angele Merkel i 16 njemačkih saveznih i državnih vlada odlučilo da će svaki njemački stanovnik moći dobiti besplatni “konvencionalni” brzi test od sljedećeg tjedna.

Ministar zdravstva Jens Spahn prvotno je najavio da će besplatni brzi testovi biti dostupni svima od 1. ožujka ali taj je plan sada malo promijenjen. Konkretno, to znači da će se ljudima u Njemačkoj sada ponuditi najmanje jedan brzi test tjedno. Provest će ga, na primjer, obučeni član osoblja u ispitnim centrima ili ordinacijama.

Koliko je lako testirati se kod kuće?

Veliki je plus za nove brze testove da se uzorak može uzeti u prednjem dijelu nosa, pa je to prilično lako učiniti kod kuće. S druge strane, profesionalni testovi prikupljaju materijal uzorka duboko u nosu ili duboko u grlu što znači da je za to potreban stručnjak.

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema. Načelo je slično testu na trudnoću: nakon 15 do 20 minuta test trake pokazuju je li pacijent pozitivan ili negativan na koronavirus.

Frankfurtska virologinja Sandra Ciesek vidi problem s testovima kod kuće:

„Mislim da svi znaju kako uzeti bris iz nosa, a ako ne, ima dovoljno videozapisa koji će im pokazati kako to napraviti.
Međutim, brzi testovi nisu toliko pouzdani kao PCR testovi koji se analiziraju u laboratoriju, naglasila je.

Prema naputku iz Instituta Robert Koch (RKI), ako je rezultat testa na antigen pozitivan, osoba bi se trebala izolirati i obratiti se svom liječniku ili lokalnom zdravstvenom odjelu kako bi se dogovorili za PCR test.

izvor: Poslovni.hr

 

Komentari