Uoči krunidbe Charlesa III. na Trafalgar Squareu prosvjed protiv monarhije

125

Antimonarhisti organizirali su velike prosvjede u Londonu u subotu uoči krunidbe britanskog kralja Charlesa III., unatoč upozorenjima vlasti i kontroverznom novom zakonu.

Charles i njegova supruga, kraljica supruga Camilla, bit će okrunjeni jedno uz drugo u Westminsterskoj opatiji. Novi vladar i supruga putovat će od Buckinghamske palače do Westminsterske opatije u kočiji kao dio “kraljeve povorke”. Unutar opatije Charles će sjediti u Edwardovom stolcu i držat će vladarevo žezlo, predmet koji predstavlja kontrolu nad britanskom nacijom. Imat će i vladarsku kuglu. Londonska metropolitanska policijska služba priopćila je da će tog dana imati više od 11.500 policajaca na dužnosti, što ovaj događaj čini “jednom od najznačajnijih i najvećih sigurnosnih operacija” koju je policija vodila.

“Naša tolerancija prema bilo kakvom poremećaju, bilo putem prosvjeda ili na drugi način, bit će niska”, rekla je policija u priopćenju objavljenom u srijedu. “Snažno ćemo se obračunati sa svima koji namjeravaju potkopati ovo slavlje.”

Šest pristaša antimonarhističke skupine Republika uhićeno je na putu do mjesta prosvjeda protiv monarhije na Trafalgar Squareu. Neki od prosvjednika nose majice s natpisom “Ovo nije moj kralj”.

Izvor: Sky News

Komentari