Umjetna inteligencija stiže na Instagram?

256
instagram

Meta bi mogla biti najnovija tvrtka koja testira društveni potencijal AI chatbota.

Snimka zaslona koju je podijelio Alessandro Paluzzi na Twitteru pokazuje nešto što se čini kao uvod za novu značajku Instagrama. Kaže da će chatbotovi moći odgovarati na pitanja, davati savjete i pomagati korisnicima u pisanju poruka. Također piše da će korisnici moći birati između “30 AI osobnosti i pronaći onu koja vam se najviše sviđa.”

Meta nije objavila nikakve službene planove za takvu značajku, ali chatbotovi bi odgovarali prošlim izjavama o ambicijama tvrtke u vezi s umjetnom inteligencijom. U veljači je izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao da Meta “razvija AI osobe koje mogu pomoći ljudima na različite načine” i da tvrtka istražuje kako takve botove učiniti dostupnima putem tekstualnih razgovora “poput chata u WhatsAppu i Messengeru”.

Druge tvrtke također su vidjele potencijal chatbota kao privlačne društvene značajke, donosi The Verge. Snapchat je u veljači pokrenuo vlastiti “My AI” chatbot (koji pokreće OpenAI-jev ChatGPT). A stranice poput Character.ai postigle su značajnu popularnost dopuštajući korisnicima da treniraju i razgovaraju s chatbotovima na temelju popularnih izmišljenih likova. Čak su i botovi koji nisu namijenjeni društvenom angažmanu usvojeni u tu svrhu. Kada je Microsoft pokrenuo svoj Bing chatbot ranije ove godine, mnogi su korisnici bili iznenađeni, uznemireni i oduševljeni u jednakoj mjeri čudnim načinom razgovora pute chat bota.

Međutim, poteškoća za tvrtke je stvaranje bota koji je privlačan i zabavan za razgovor, ali ne prelazi granicu uvredljivih ili opasnih interakcija. Na primjer, nedugo nakon što je Snapchat objavio svoj bot “My AI”, počeo je nuditi uznemirujuće savjete korisnicima, uključujući poticanje osobe koja se pretvara da ima 13 godina da ima seks sa svojim 31-godišnjim “dečkom”. U ožujku je jedan Belgijac počinio samoubojstvo, a njegova žena tvrdila je da ga je na samoubojstvo potaknuo chatbot s kojim je redovito razgovarao.

Nije jasno namjerava li Meta doista pokrenuti takve botove na Instagramu ili koje sigurnosne korake može poduzeti.

 

Komentari