Ukrajinci nakon Eurosonga preimenovali jednu željezničku rutu u Stefania Express

56

Ponosni Ukrajinci uživali su u svojoj pobjedi na Euroviziji u nedjelju. U tu čast preimenovali su i željezničku rutu u “Stefania Express”.

Ukrajinski Kalush Orchestra u subotu je trijumfirao u Italiji sa svojom pjesmom “Stefania”, pjesmom koja spaja rap s tradicionalnom narodnom glazbom, a koja je bila posveta majci frontmena benda Oleha Psiuka.

“Bili smo jako sretni zbog pobjede Ukrajine i nadamo se da ćemo pobijediti ne samo na Euroviziji”, rekla je Liubov Savinkova, stanovnica Kijeva, očito govoreći o ratu. Ruska invazija koja traje od 24. veljače ubila je tisuće, milijune protjerala iz svojih domova i opustošila lučki grad Mariupol. Rekla je da je duboko dirnuta golemom europskom potporom Ukrajini i molbom benda na kraju nastupa za pomoć u Mariupolu i Ukrajini. “Preplavile su me emocije kada je Island izašao s ukrajinskim zastavama, a također i kada je Kalush govorio za Azovstal”, rekla je Savinkova.

Bend je u nedjelju objavio novi glazbeni video za pjesmu na kojem se prikazuju ukrajinske službenice kako spašavaju djecu iz granatiranih i razrušenih gradova. Frontmenova majka Stefania, u televizijskim komentarima, opisala je kako je otišla na lokalnu tržnicu u svom rodnom gradu i ostala zbunjena, kad su je prolaznici zamolili da se fotografiraju.

“Nisam to povezivala sa sobom, da je pjesma napisana za mene. Mislila sam da je netko pogriješio i mislio na svoju djevojku”, rekla je.

Psiukova sestra Iryna opisala je kako je gledala televizijsko natjecanje sa svojom majkom u gradu Kalušu, rodnom gradu benda u podnožju Karpata u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

“Bila je jako zabrinuta. Plakali smo. Sjedili smo do pola sedam, gledali press konferenciju…. Emocije su bile van skale, nismo vjerovali da će naš gradić Kaluš donijeti Ukrajini pobjedu ove godine u Eurovizije”, rekla je.

Šef željezničke službe najavio je da će vlak broj 43 iz Kijeva za Ivano-Frankivsk biti preimenovan u Stefania Express u čast pobjede.

Željezničke stanice u Kijevu, Kalušu i Ivano-Frankivsku svirat će pjesmu kada vlak stane, rekao je.

Izvor: US News

L.B.

Komentari