Ubrzava se rotacija Marsa, dani su sve kraći. Znanstvenici nisu sigurni zašto

200
mars

Snimke Marsa upravo su dale najpreciznije mjerenje vrtnje crvenog planeta dosad, a rezultati su iznenađujući.

Prema podacima iz sada umirovljenog landera InSight, rotacija Marsa ubrzava se svake godine za oko 4 milisekunde. To je vrlo mali pomak koji uzrokuje kraće dane na Marsu za samo djelić milisekunde svake marsovske godine – ali razlog za to nije odmah očit.

Međutim, otkriće bi nas moglo dovesti do boljeg razumijevanja Marsa i njegove prošle evolucije. Trenutačne hipoteze koje objašnjavaju ubrzanje su nakupljanja materijala na polarnim ledenim kapama – i unutarnja dinamika.

“Stvarno je super moći dobiti ovo najnovije mjerenje – i to tako precizno”, kaže planetarni geofizičar Bruce Banerdt iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon. “Dugo sam vrijeme bio uključen u napore da se geofizička stanica poput InSighta postavi na Mars, a rezultati poput ovog čine sva ta desetljeća rada vrijednima.”

InSight je ostao bez struje i umirovljen je u prosincu 2022., ali podaci koje je prikupio tijekom četiri godine rada dali su znanstvenicima mnogo razloga za razmišljanje. Radeći samo četiri kratke godine, roverova promatranja unutrašnjosti Marsa revolucionirala su naše razumijevanje planeta. Njegove seizmičke snimke nisu otkrile samo unutarnju strukturu Marsa, već i sastav njegove tekuće jezgre i geodinamičku aktivnost.

Koliko god te mjere bile pronicljive, podaci u novoj studiji nisu bili iz seizmičkih snimaka, već radijskih komunikacija između instrumenata InSight Rotation and Interior Structure Experiment ili RISE i NASA-ine mreže dubokog svemira na Zemlji.

Signali su se odbijali između njih dok su se Zemlja i Mars kretali i rotirali, što je omogućilo znanstvenicima da traže suptilne varijacije u frekvenciji radio valova koje su im omogućile precizno mjerenje rotacije Marsa.

Na temelju 900 Marsovih dana komunikacije Insighta sa Zemljom, tim je pronašao maleno ubrzanje. To je vjerojatno na neki način povezano s preraspodjelom Marsove mase. Ovdje na Zemlji događa se upravo suprotno: dugoročni trendovi pokazuju da se Zemljina rotacija usporava, zbog efekta kočenja koji primjenjuje Mjesec, koji redistribuira Zemljinu masu povlačeći oceane.

Mars nema oceane, pa se mora dogoditi nešto drugo. Znanstvenici će morati provesti dublju analizu kako bi utvrdili najvjerojatniji uzrok ubrzanja.

Mjerenja iz seizmičkih podataka sugeriraju da jezgra Marsa ima radijus između 1780 i 1830 kilometara. Seizmička analiza je također ukazala na gustoću jezgre od 6,2 do 6,3 grama po kubnom centimetru.

Podaci RISE-a izvrsno se slažu s ovim mjerenjima, dajući radijus jezgre od 1835 kilometara i gustoću jezgre od 5,9 do 6,3 grama po kubnom centimetru. Ali nutacija planeta sugerira da ta gustoća nije ravnomjerno raspoređena; postoje varijacije gustoće u jezgri koje će također trebati ispitati u budućim analizama.

“To je povijesni eksperiment”, kaže astronom Sebastien Le Maistre s Kraljevskog opservatorija Belgije.

Potrošili smo puno vremena i energije pripremajući se za eksperiment i predviđajući ova otkrića. Ali unatoč tome, još uvijek smo iznenađeni na tom putu – i nije gotovo, budući da RISE još ima mnogo toga za otkriti o Marsu.”

Izvor: Science Alert

Komentari