Ubojica Johna Lennona ispričao se Yoko Ono

26

Mark Chapman, čovjek koji je ubio Johna Lennona, ispričao se Yoko Ono, 40 godina nakon smrti Johna Lennona. Chapman je Lennona upucao četiri puta ispred njegova stana u New Yorku na Manhattanu dok je Yoko Ono gledala. Jedanaesti put uskraćen mu je uvjetni otpust nakon saslušanja prošlog mjeseca.

Tijekom saslušanja Chapman je rekao da je 40-godišnju rock zvijezdu ubio zbog “slave” i da je zaslužio smrtnu kaznu. Dodao je da cijelo vrijeme razmišlja o “gnjusnom činu” i prihvaća da će ostatak svog života možda provesti u zatvoru. “Samo želim ponoviti da mi je žao zbog svog zločina”, rekao je Chapman odboru za uvjetni otpust u KPZ-u Wende u New Yorku.“Nemam opravdanja. Ovo je bilo za samopoštovanje. Mislim da je to najgori zločin koji bi mogao biti učinjen nekome tko je nevin. Bio je izuzetno slavan. Nisam ga ubio zbog njegovog karaktera ili zbog toga kakav je čovjek bio. Bio je obiteljski čovjek. Bio je ikona. Bio je netko tko je govorio o stvarima o kojima sada možemo govoriti i to je sjajno. Ubio sam ga, da upotrijebim vašu riječ ranije, jer je bio vrlo, vrlo, vrlo poznat i to je jedini razlog i ja sam jako, jako, jako, jako tražio samo slavu, vrlo sebično. Želim to dodati i jako naglasiti. Bio je to izuzetno sebičan čin. Žao mi je zbog boli koju sam joj nanio. Cijelo vrijeme razmišljam o tome.”

2015. japanska umjetnica Yoko Ono, koja je osporila svaki Chapmanov pokušaj uvjetnog otpusta rekla je za The Daily Beast da je živjela u strahu da će ga pustiti iz zatvora. “Jedna stvar mislim da je to učinio jednom, mogao je to ponoviti i nekome drugome – znate. To bih mogla biti ja, mogao bi biti Sean [njezin sin], mogao biti bilo tko, pa postoji takva briga.” rekla je.

Posljednji dokumenti o saslušanju, do kojih je došlo Udruženje za tisak, pokazuju da je odbor odbio njegovo puštanje s obrazloženjem da bi to “bilo nespojivo s dobrobiti društva”. Chapman je u vrijeme zločina imao 25 ​​godina. Sada ima 65 godina, oženjen je i supruga mu živi u blizini objekta u kojem je bio posljednjih osam godina. Na sastanku odbora za uvjetni otpust opisan je kao duboko religiozan i “predan kršćanin”. Također je službenik i nosač u ograničenom bloku zatvora, gdje je smješten zbog vlastite sigurnosti.

Lennonov ubojica slavno je nosio knjigu J. D. Salingera, Catcher in the Rye, kad je počinio ubojstvo. Raspravljajući u to vrijeme o svojoj ljubavi prema knjizi, rekao je odboru kako se identificirao s “izolacijom” i “samoćom” glavnog junaka. Dalje je rekao da je zaslužio smrtnu kaznu – ona je ukinuta u državi New York 2007. godine, iako se od 1963. godine nije dogodilo pogubljenje. “Kad svjesno planirate nečije ubojstvo i znate da je to pogrešno i učinite to za sebe, to je po mom mišljenju smrtna kazna,”, rekao je Chapman. “Neki se ljudi ne slažu sa mnom, ali sada svi imaju drugu priliku.”

Upitan je li pravda zadovoljena, Chapman je rekao: “Zaslužujem nulu, ništa. Ako me zakon i vi odlučite ostaviti ovdje do kraja života, nemam nikakav prigovor.” U svojoj je odluci Odbor za korekcije i nadzor zajednice New Yorka rekao da smatra uznemirujućom Chapmanovu izjavu da “sramota donosi slavu” i preporučio njegov “osobni rast i produktivno korištenje vremena”. Odbor je također primijetio kako je Chapmanov “sebičan postupak ukrao priliku budućim obožavateljima da iskuse riječi nadahnuća koje je ovaj umjetnik pružio milijunima ljudi”. “Vaš je nasilni čin prouzrokovao razaranje ne samo obitelji i bivših članova benda, već i svijeta”, dodaje se. Chapman sljedeći put ispunjava uvjete za uvjetni otpust za dvije godine.

Izvor: BBC

Komentari