U Srbiji od koronavirusa umiru čitave obitelji

102

Tutin u Srbiji već 2 tjedna prepušten je sam sebi, bez ikakve pomoći države, a u bolnici tokom samo jedne smjene prođe 200-tinjak pacijenata. U službenoj statistici nema čak ni mjesta za mrtve s tog područja. Dodatni problem je što mnoge pacijente nema tko dovesti do Pazara koji je udaljen 40-ak kilometara jer primjerice, kada jedan pacijent treba prijevoz, jedini vozač iz popodnevne smjene nalazi se na terenu vozeći drugog pacijenta, a trećeg vozača su već pokopali jer je obolio od COVID-19.

Šefica Hitne službe u Domu zdravlja Tutin i liječnica Mirzeta Dizdarević ističe: „Kod nas ne umire jedan čovjek iz obitelji. Ovdje umire iz jedne obitelji po 4 ljudi. Za vikend je samo u obitelji Suljević umrlo 3 člana, otac, majka i kćer, a 2 sina su veoma kritično. Samo po rendgenskim snimkama s potvrđenim pneumonijama imamo 790 oboljelih, a u službenim podacima navedeno je da ih je samo 91. Ne znam što da vam kažemo. Mi niti imamo snage više, niti imamo kadra, vozila, vozača. Adekvatnu opremo više nemamo. Prekjučer je donirano 110 zaštitnih odijela, već jutros nemamo nijedno. To najbolje govori o tome koliko mi pacijenata transportiramo tijekom jednog dana.“

Medicinska sestra Amela Kofrc nije 6 dana bila kod kuće, a doktor Hamzagić u toku razgovora s novinarima Nove.rs ulazio je u 18 sati neprekidnog rada. Dodatni problem stvara činjenica da se ljudi prekasno jave liječnicima kad je infekcija već poodmakla i kad imaju različite vrste komplikacija.

Izvor: Nova.rs

Komentari