U slučaju Georgea Floyda transkripcija je donijela na vidjelo nove dokaze

44

Nakon što je George Floyd opetovano rekao policiji da ne može disati, bivši policijski službenik Minneapolisa Derek Chauvin rekao je: “Onda prestanite razgovarati, prestanite vikati, potrebno vam je mnogo kisika da biste razgovarali”, pokazala je transkripcija snimaka.

“Ma daj, čovječe. Oh, oh. Ne mogu disati. Ne mogu disati. Ah! Ubit će me. Ubit će me. Ne mogu disati. Ne mogu disati. Oh!” Rekao je Floyd reagirajući na Chauvinovu izjavu. Minutu kasnije Floyd nije reagirao i kasnije je proglašen mrtvim. Transkripcija detaljno opisuje posljednje trenutke Floydovog života i snimljena je s tjelesnih kamera koje su nosili bivši časnici Minneapolisa Thomas Lane i J. Alexander Kueng. Dokumenti su objavljeni u srijedu kao dio zahtjeva koji je u utorak podnesen državnom sudu u Minneapolisu.

Zahtjev, koji je podnio Laneov odvjetnik Earl Gray, traži se da Laneove optužbe odbaci sudac. Lane je optužen za pomaganje i podržavanje ubojstva drugog stupnja te pomaganje i podržavanje ubojstva trećeg stupnja u Floydovoj smrti.

Prisjetimo se, Floyd je umro 25. svibnja nakon što je Chauvin koljenom stajao na Floydovom vratu gotovo devet minuta. Lane i Kueng pomogli su suzdržati Floyda, a u blizini je stajao bivši časnik Tou Thao. Chauvin je optužen za ubojstvo drugog stupnja i ubojstvo trećeg stupnja. Kueng i Thao optuženi su za pomaganje i podržavanje ubojstva drugog stupnja, pomaganje i podržavanje ubojstva trećeg stupnja, s istim optužbama s kojima se nalazi i Lane. Sva četvorica službenika su otpuštena.

Eric Nelson, Chauvin odvjetnik, u srijedu je odbio komentirati transkripciju. Prije nego što je Floyd bio prisiljen leći na zemlju, rekao je časnicima da ne može disati, dijelio je da je patio od Covid-19 i da je klaustrofobičan, prema transkriptu. Floyd se uplašio kad su ga policajci pokušali smjestiti u policijski automobil i rekao je službenicima: “recite mojoj djeci, volim ih. Mrtav sam.” Kasnije, dok je Floyd bio prikovan za zemlju, Lane je pitao Chavina bi li službenici trebali prebaciti Floyda na bok, stvarajući zabrinutost zbog potencijalne medicinske hitnosti, prema transkriptima. “Ne, on ostaje tamo gdje smo ga dobili”, odgovorio je Chauvin, a transkript dokazao.

Prema prijedlogu, Lane je dva puta pitao treba li Floyda prebaciti na bok. Chauvin, službenik za obuku i 20-godišnji veteran, rekao je Laneu da ga drži tamo dok ne stigne hitna pomoć. Chauvin je Lanea uvjeravao da je Floyd u redu i Lane nije bio u stanju vidjeti bilo kakvu “vidljivu namjernu nanošenje štete”, kaže se na temelju transkripta. Laneov odvjetnik, Gray, rekao je u prijedlogu da njegov klijent nije svjestan da je Chauvin počinio zločin.

Izvor: CNN

Komentari