Odlične vijesti, u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji i dalje nema novozaraženih

Župan Komadina i načelnik županijskog Stožera Boras Mandić najavili kada će biti dozvoljeno kretanje između općina i gradova PGŽ

72

Stanje u Primorsko-goranskoj županiji je stabilno, imamo 48 pozitivnih i taj broj pada, jer je sve više ozdravljenih, kazao je uvodno župan Komadina na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Načelnik PU primorsko goranske Tomislav Dizdar izvijestio je kako zabilježeno 890 pokušaja napuštanja prebivališta, 11 slučajeva kršenja mjera samoizolacije i pet postupanja policije za druge aktivnosti koje spadaju pod kršenje mjera. Policija je postupala zbog rada ugostiteljskih objekta, jedne točionice vina, jednog fitness centra, opijanja u sklopu benzinske postaje, zabilježeno je i jedno druženje veće skupine građana u privatnom aranžmanu, ali vidljivo s javnog prostora. Podnijeto je 12 prekršajnih naloga.

U crikveničkoj Thalassotherapiji smješteno je 16 covid pozitivnih osoba, jednaki broj žena i muškaraca, njih šest ima i druge kronične bolesti. Brižljivo se prati njihovo zdravstveno stanje“, kazala je pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulia Malatestinić.

Na današnji dan u PGŽ je je ukupno 68 zaraženih, tijekom ova tri do četiri ključna tjedna u laganom je padu, tako treba nastaviti i u sljedeća dva tjedna”, kazao je ravnatelj NZJZ-a Vladimir Mićović i pozvao na solidarnost, misleći na sprječavanje svih rizika prema starijim i posebno osjetljivim osobama.

Imali smo ukupno 68 oboljelih, ali je 20 ljudi ozdravllo”, pojasnio je župan Komadina.

Na novinarski upit o smanjivanju plaća zdravstvenim djelatnicima župan Komadina je kazao kako će u PGŽ zaposlenici u zdravstvu dobiti pune plaće.

Na pitanje o propusnicama Komadina je objasnio: „Odluke o spajanju teritorija trebaju donijeti predstavnička tijela sukladno zakonu, skupštine odnosno gradska vijeća. Nakon takve odluke, načelnici i gradonačelnici potpisuju sporazumu koji se dostavljaju Nacionalnom stožeru na odobrenje. Taj je postupak u tijeku. Do tada vrijedi stari režim uz propusnice.”

Svi sporazumi koji su došli od jedinica lokalne samouprave, gradova i općina proslijeđeni su na Stožer civilne zaštite RH. Većina sporazuma je došla u petak, 10. travnja, no 11. travnja je Stožer civilne zaštite RH svim stožerima na terenu dao uputu, pojašnjenje na koji se način moraju potpisivati sporazumi, što smo mi promptno proslijedili stožerima, odnosno jedinicama lokalne samouprave. Kada ti sporazumi budu potpisani i provedeni na način kako se to traži s nacionalne razine, mi ćemo ih dalje proslijediti u Zagreb. Nismo tu da arbitriramo, kako se bude odlučilo, tako ćemo postupati“, objasnio je Marko Boras Mandić, načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite.

Iz Istre odlična vijest, i danas nema novozaraženih, već peti dan zaredom. Od 12 uzetih uzoraka brisa svi su negativni na koronavirus.

U Istarskoj županiji još je jedna osoba izliječena, što je ukupno 32 oporavljenih pacijenta. Od početka epidemije u Istri su ukupno zaražene 84 osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 7 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović najavio je da bi do kraja tjedna u županijskom Zavodu trebao početi raditi laboratorij za ispitivanje uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Komentari