U Indiji čak 401.993 slučaja koronavirusa u jednom danu!

10

U Indiji zabilježen rekordan broj dnevnih slučajeva zaraze Covidom-19. Naime, u posljednja 24 sata u zemlji je zabilježeno 401 993 slučaja zaraze. Od početka epidemije do danas više evidentirano je više od 19 milijuna slučajeva koronavirusa, a čak 10 dana zaredom broj dnevnih slučajeva prelazi 300 000. Ukupan broj umrlih popeo se na 211 853, a samo tijekom jučerašnjeg dana preminulo je 3523 osoba od posljedica koronavirusa.

Povećani val doveo je do krize javnog zdravstva u Indiji, prisilivši vladu da traži kisik, lijekove i ostale potrepštine iz zemalja širom svijeta. “Naše je uvjerenje da bi do sljedećeg tjedna svakodnevni novi slučajevi u cijeloj državi dosegli vrhunac”, rekao je M. Vidyasagar, šef skupine znanstvenika koju je imenovala vlada da modeliraju putanju infekcija.

Skupina je prethodno u prezentaciji 2. travnja visokim vladinim dužnosnicima rekla da će slučajevi doseći vrhunac između 5. i 10. svibnja, rekao je Vidyasagar. “Rekli smo (na toj prezentaciji) da nije stvar u postavljanju nekih struktura koje će se pojaviti u srpnju ili kolovozu, jer će do tada val završiti”, rekao je. “Pokušajte shvatiti kako ćemo se boriti sljedećih četiri do šest tjedana, to je bila poruka. Ne gubite puno vremena na postavljanje dugoročnih rješenja jer je vaš problem upravo sada.”

Prvi val pandemije u Indiji dosegao je vrhunac sredinom rujna s 97.894 slučaja. Zemlja sada prijavljuje više od tri puta više infekcija dnevno. Vjeruje se da je stvaran broj infekcija 50 puta veći, rekao je Vidyasagar, jer mnogi ljudi koji zaraze bolešću ne pokazuju simptome.

Izvor: Reuters

Komentari