TikTok mladima uzrokuje – tikove?

53

Društvena mreža TikTok postala je izrazito popularna među mladima, a prema trenutno dostupnim podacima, ova aplikacija ima više od milijardu mjesečno aktivnih korisnika mjesečno. Nakon razdoblja pandemija Covida-19 mladi su cijelo vrijeme ostajali doma i gledali kratke video isječke što je dovelo do određenih posljedica.

Brojni su liječnici primijetili kako im sve češće sa sličnim simptomima dolaze mlađe ženske osobe, primarno tinejdžerke. Sve te osobe razvile su tikove, slične onima kakve imaju osobe s Touretteovim sindromom. Touretteov sindrom ima 4-5 osoba na svakih 1000 ljudi, a a češći je kod muškaraca. Razvija se u doba djetinjstva ili rane adolescencije. Ipak, ono što je karakteristično za Touretteov sindrom jest poremećaj živčanog sustava.

Ipak, ove su osobe dobile tikove od (možda mu odatle i ime?) TikToka. Naime, pokazalo se kako su često gledale TikTok video objave osoba s Touretteom, a potom i razvile slične tikove. Uz to, pokazivale su simptome anksioznosti i depresije, a tikovi su počeli poprilično naglo.

Ono što je navelo na zaključak da je TikTok uzrok ovih medicinskih problema, jest činjenica da su tikovi mladih djevojaka bili neuobičajeni. Naime, pacijenti koji boluju od Touretteovog sindroma obično razviju jedinstvene tikove, a kod “TikTok pacijentica” primijećeno je da imaju tikove nalik onima viđenima na ovoj društvenoj mreži. Pokazalo se da su one nesvjesno imitirale osobe s Touretteom, a da im je TikTok, zbog svojih algoritama, pokazivao veći broj takvih video isječaka – što je dovelo do razvoja poremećaja.

U cijeloj priči dobra je vijest da se ovakvi tikovi mogu liječiti. No, za to je prije svega potrebno oboljele odvojiti od društvenih mreža, kaže Bug.

L.B.

Komentari