Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva

26

Liječnici nadgledaju ženu u Italiji nakon što je zabunom primila šest doza cjepiva Pfizer / BioNTech Covid-19. Prema Agenzia Giornalistica Italia (AGI), 23-godišnja studentica, u dobrom je stanju i prima tekućinu i paracetamol. Žena je doze primila u bolnici u Toskani u nedjelju.

Incident je prijavljen talijanskom regulatoru za lijekove. Medicinska sestra koja ju je cijepila prevarila se, pa je umjesto jedne doze 23-godišnjoj liječnici stažistici ubrizgala čitavu bočicu koja sadrži šest doza. Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Australiju i Izrael, ranije je prijavilo predoziranje cjepivom. Testovi za ispitivanje učinka predoziranja Pfizerovim cjepivom bili su ograničeni na četiri doze. Smatra se da dodatne doze nisu opasne, no slučaj ubrizgavanja šest doza nije opisan u medicinskoj literaturi.

Od danas, svatko rođen prije 1971. godine u Abruzzu, Basilicati, Kalabriji, Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji, Pugliji i Venetu može se prijaviti za cjepivo. Druge regije – Kampanija, Trenton-Alto Adige i Sicilija – već nekoliko tjedana omogućavaju starijima od 50 godina da se registriraju i prime cjepivo protiv Covid-19. Trenutno Italija daje oko 450 000 doza svaki tjedan. 12,3 posto zemlje potpuno je cijepljeno, dok je 27,9% dobilo prvu dozu.

Izvor: Irish Examiner

Komentari