Svemirski teleskop Webb uočio kozmički upitnik u dubokom svemiru

195

Upitnik u dubokom svemiru uočen je unutar slika koje je snimio svemirski teleskop James Webb.

NASA-ini astronomi usmjerili su svoj pogled na čvrsto povezani par zvijezda koje se aktivno formiraju, poznat kao Herbig-Haro 46/47.

No, neki su se promatrači umjesto toga usredotočili na sićušan, ali intrigantan detalj u proizvedenoj slici visoke rezolucije u blizini infracrvenog svjetla. U prizoru s udaljenosti od 1470 svjetlosnih godina vidljiv je mali, ali jasan oblik upitnika.

“Pita li nas svemir nešto?” Publikacija je izvijestila da su predstavnici Znanstvenog instituta za svemirski teleskop (STScI) sugerirali da bi to mogla biti daleka galaksija ili galaksije u interakciji koje su oblikovale oblik upitnika.

“Herbig-Haro 46/47 važan je objekt za proučavanje jer je relativno mlad – star samo nekoliko tisuća godina”, objasnio je STScI. “Zvijezdama su potrebni milijuni godina da se potpuno formiraju.”

“Mete poput ove također daju istraživačima uvid u to kako zvijezde skupljaju masu tijekom vremena, što im potencijalno omogućuje modeliranje kako je formirano naše vlastito Sunce, zvijezda male mase.”

Izvor: Good News Network

Komentari