Suša u Francuskoj: Više od 100 mjesta ostalo bez pitke vode

88
suša

Francuska vlada uspostavila je krizni tim za rješavanje povijesne suše zbog koje je više od 100 mjesta ostalo bez pitke vode.

U cijevima više nema vode

Kamioni odvoze vodu u ta područja jer “u cijevima više nema ničega”, rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Béchu. Ured premijera priopćio je da je to najgora zabilježena suša u Francuskoj. Upotreba vode je ograničena u 93 regije. Očekuje se da će se sušni uvjeti nastaviti najmanje sljedeća dva tjedna.

Državna energetska tvrtka EDF morala je smanjiti proizvodnju u nekim nuklearnim elektranama jer su temperature rijeka previsoke da bi se osiguralo dovoljno hlađenje, izvještava novinska agencija AFP.

Suša će pogoršati krizu s hranom

Postoji strah da će suša – koja je pogodila gotovo cijelu kontinentalnu Francusku – smanjiti prinose usjeva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini. Europljani se već bore s višim cijenama hrane budući da je izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine – među vodećim svjetskim proizvođačima – znatno niži od uobičajenog.

Toplinski val koji je zahvatio Francusku od lipnja potaknuo je drveće i grmlje da rano odbace lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski. Francuska je u srpnju imala samo 9,7 mm kiše, što ga čini najsušnijim mjesecom od ožujka 1961., objavila je državna meteorološka služba Meteo-France.

Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi očuvanja vode

Očekuje se da će žetva kukuruza, koji se uglavnom koristi za stočnu hranu, ove godine biti 18,5 posto manja u usporedbi s 2021., priopćilo je ministarstvo poljoprivrede. Glavna područja za uzgoj kukuruza su Alsace na istoku i zapadnim regijama, a žetva je već u tijeku.

Očekuje se da će izvoz kukuruza iz Francuske, Mađarske, Rumunjske i Bugarske ove godine biti manji zbog toplinskog vala, a te će manje količine pogurati cijene, izvijestio je francuski BFMTV.

Uzgajivači stoke u Alpama moraju se svaki dan spuštati u doline kamionima kako bi skupili vodu za svoje životinje, što dodaje nekoliko stotina eura na njihove tjedne račune za gorivo, izvijestila je televizija TF1.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari