Šumski požari bjesne u Rusiji, Španjolskoj i SAD-u usred visokih temperatura

80
požar

Šumski požari izbili su u ruskoj regiji Čeljabinsk blizu Kazahstana i na sjeveroistoku Sibira. Ministarstvo za izvanredne situacije priopćilo je da je rasporedilo zrakoplove i helikoptere za borbu protiv požara, kao i 240 osoblja u Čeljabinsk, gdje su evakuirana dva velika sela. Požari također haraju sjeveroistočnim Sibirom gdje su temperature bile neobično visoke.

Ruska najhladnije naseljena regija, Yakutia, sada je u trećoj godini neobično intenzivnih požara i sada ih gori oko 300. U stvari, požari su nastavili gorjeti tijekom cijele prošle zime u Yakutiji, čak i kad je temperatura naglo pala na minus 50 stupnjeva Celzijevih.

U svibnju je Aleksandar Kozlov, pripadnik ruskog Ministarstva prirodnih resursa, rekao da, zbog globalnog zatopljenja, vječni led nestaje na sjeveru Rusije do te mjere da će za nekoliko desetljeća biti moguće obrađivati zemlju.

U međuvremenu, u južnoj španjolskoj provinciji Malaga vatrogasne ekipe bore se s vatrom od ranih sati u petak u blizini gradića Jubrique. Prema lokalnim izvještajima, požar se brzo proširio na 300 hektara površine izgarajući kroz stabla borova, kestena. Otprilike 13 obitelji bilo je prisiljeno evakuirati. Vjetroviti uvjeti činili su teže napore da se požar ugasi s desecima vatrogasaca koji su pokušavali kontrolirati požar.

A u sjevernoj Kaliforniji koja trpi užarene temperature, udari groma izazvali su požare. Stotine vatrogasaca uz pomoć zrakoplova bore se protiv požara kompleksa Beckwourth u blizini granice s državom Nevada.

Kampovi i domovi oko jezera Frenchman bili su u petak pod zapovijedima za evakuaciju, a područje šume od gotovo 520 četvornih kilometara zatvoreno je zbog opasnosti, rekla je službenica za vatrogasne informacije Pandora Valle. Nakon dana i noći eksplozivnog rasta temperatura, požar je u petak ujutro obuhvatio više od 98 četvornih kilometara površine.

Broj šumskih požara i količina izgorjelog zemljišta u presušenoj Kaliforniji do sada ove godine uvelike premašuju ukupne iznose za isto razdoblje u katastrofalnoj 2020. godini. Klimatske promjene smatraju se “ključnim pokretačem” trenda koji stvara “dulje i intenzivnije suhe sezone koje povećavaju stres vlage na vegetaciju i čine šume podložnijima jakim požarima”, izjavilo je nedavno kalifornijsko Ministarstvo šumarstva i zaštite od požara.

U međuvremenu, prognostičari su upozorili da će veći dio Kalifornije vidjeti opasno vruće vrijeme za vikend, s najvišim temperaturi u Središnjoj dolini, planinama, pustinjama i drugim kopnenim područjima. Nacionalna meteorološka služba priopćila je da bi Dolina smrti mogla doseći nevjerojatnih 54 Celzija.

Izvor: Euro News

Komentari