Stručnjaci upozoravaju na bioterorizam nakon pandemije

44

Sigurnosni stručnjaci Vijeća Europe u ponedjeljak su upozorili da bi globalna pobjeda nad koronavirusom mogla ubuduće povećati upotrebu biološkog oružja od strane terorista: “Pandemija COVID-19 pokazala je koliko je suvremeno društvo ranjivo na virusne infekcije i njihove odjeke”, stoji u izjavi vijeća Komiteta za borbu protiv terorizma, koju su objavile novine njemačke medijske grupe Funke. Nema razloga za vjerovanje da će terorističke skupine zaboraviti lekcije naučene iz ove pandemije, objavio je odbor. “Šteta bi bila brza i potencijalno globalna”, dodaje se.

Njemačke sigurnosne agencije još uvijek nisu otkrile bilo kakve naznake da su takvi napadi u tijeku, navodi se u priopćenju. Međutim, namjerna uporaba uzročnika bolesti – poput virusa ili bakterija – kao teroristički akt “mogla bi se pokazati izuzetno učinkovitom”. Šteta za ljude i gospodarstva mogla bi biti “značajno veća” od one “tradicionalnog” terorističkog napada. Stručnjaci za sigurnost Vijeća pozvali su europske države da reagiraju snažnijim, koordiniranim odgovorom na ovu prijetnju. Posebno su pozvali 47 država članica Vijeća Europe da se pripreme za borbu protiv napada biološkim oružjem uključivanjem u vježbe.

Glavni tajnik UN-a Antionio Guterres rekao je u travnju da vidi rastuću opasnost od napada bioterorizma koji imaju za cilj stvaranje pandemije slične onoj koronavirusa. Cilj Vijeća Europe podržati ljudska prava, demokraciju i vladavinu zakona u Europi.

Izvor: Deutche Welle

Komentari