Što se skriva na dnu Velike plave rupe?

58

Udaljena oko 100 km od Belizea Cityja, najvećeg grada male države na obali Karipskog mora, Velika plava rupa oceanski je misterij koji izgleda kao prolaz u drugi svijet.

Velika plava rupa mjeri više od 300 metara u promjeru, a duboka je oko 125 metara. Oblikovala se vremenom kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju kad je razina mora bila znatno niža. Kasnije, nakon što se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena.

Brojna istraživanja navela su znanstvenike da počnu istraživati povezanost između rupe i nestanka Maja, da, Maja, jednog od najciviliziranijih indijanskih naroda domorodačke Amerike, ali… Proučavajući naslage rupe i elemente u tragovima, znanstvenici su zaključili kako su velike suše potpuno uništile civilizaciju.

U prosincu prije nekoliko godina ekipa istraživača među kojima je bio i unuk slavnog istraživača Fabien Cousteau te vlasnik Virgina, milijarder Richard Branson krenula je u ekspediciju kako bi otkrili što se nalazi na dnu.

Sonar je skenirao cijelu rupu kako bi se mogla napraviti prva 3D karta unutrašnjosti, a kao rezultat po prvi puta su vidjeli mineralne formacije i ostale detalji koje špiljski sustav sadrži, a posebno im je zanimljiv sloj sumporovodika, crnilo u kojem nema kisika niti ikakva života. Nadalje, oceanografkinja Erika Bergman izrazila je iznenađenje čistoćom rupe u kojoj su pronašli tek nekoliko komada plastike.

Komentari