Što napraviti ako vam mobitel upadne u vodu

I ne, odgovor nije staviti ga u rižu.

50

Stručnjaci su za portal Science Alert napisali vodič od 9 koraka nakon kojih biste trebali moći uspješno spasiti mobitel, prenosi N1.

1. Odmah isključite uređaj.

2. Ako je vaš mobitel vodootporan, a vi ste ga potopili ili zalili tekućinom koja nije voda, stručnjaci iz Applea i Samsunga preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali ne direktno ispod slavine jer ga tako možete oštetiti).

3. Dobro obrišite mobitel papirnatim ručnicima ili mekanom krpom.

4. Lagano ga protresite da biste izbacili vodu iz otvora za punjač, no pripazite da ga ne tresete prejako jer tako možete utjerati tekućinu dublje u unutrašnjost mobitela.

5. Izvadite SIM karticu.

6. Upotrijebite komprimirani aerosol za ispuhivanje vode. Nemojte mobitel sušiti fenom jer toplina može oštetiti gumene dijelove, ali i ekran.

7. Osušite mobitel, osobito utore za priključke ispred ventilatora.

8. Mobitel spremite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (to su oni paketići koji dolaze s novim cipelama ili torbama) ili drugog sredstva za sušenje koje će pomoći upiti vlagu.

9. Ne punite mobitel dok niste sigurni da je potpuno suh jer punjenje uređaja u kojem još ima tekućine može prouzrokovati dodatnu štetu. Iz Applea savjetuju da pričekate bar pet sati nakon što vam se učini da je telefon suh.

Ako ništa od ovoga ne upali, vrijeme je da mobitel odnesete u servis.

Komentari