Stižu cjepiva protiv omikrona. Treba li pričekati s primanjem boostera?

132

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je da će cjepivo koje cilja na varijantu omikron biti spremno u ožujku, a tvrtka je već počela proizvoditi doze. S druge strane, Moderna je istakla kako bi njezino cjepivo moglo biti spremno do jeseni.

“Ovo cjepivo bit će spremno u ožujku”, rekao je Bourla za CNBC “Squawk Box”. “Mi smo već počeli proizvoditi neke od ovih količina za ugrožene.” Bourla je rekao da će cjepivo također ciljati na druge varijante koje kruže.

Podaci su pokazali da su Pfizerova i Moderna cjepiva samo oko 10% učinkovita u sprječavanju simptomatske infekcije od omikrona 20 tjedana nakon druge doze, prema studiji britanske zdravstvene agencije. Međutim, izvorne dvije doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, pokazalo je istraživanje. Dopunske doze su do 75% učinkovite u sprječavanju simptomatske infekcije, prema studiji. Ipak, bilo bi dobro da svatko tko može primiti booster da ga primi što prije.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, dr. Anthony Fauci, rekao je u prosincu da nema potrebe za pojačivačem koji posebno cilja na omikron, jer trenutni pojačivači dobro djeluju protiv ove varijante. Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je ranije da tvrtka radi na pojačivaču koji cilja na omikron i da će uskoro ući u klinička ispitivanja. Moderna je u srijedu potvrdila da su njezina klinička istraživanja cjepiva protiv omikrona ušla u drugu fazu. Uz to, treba pričekati i na odobrenje tih novih cjepiva.

Bourla je rekao da nije jasno je li potrebna četvrta doza. Rekao je da će Pfizer provesti dodatna ispitivanja kako bi utvrdio je li potrebna još jedna doza. Izrael je četvrtu dozu cjepiva Pfizer i BioNTech stavio na raspolaganje osobama starijim od 60 godina, osobama s oslabljenim imunološkim sustavom i zdravstvenim radnicima.

Izvor: CNBC

L.B.

Komentari