SpaceX izgubio raketu Starship 10 minuta nakon lansiranja

79

Prvi let rakete Elona Muska u travnju dramatično je završio nakon samo četiri minute, kada je izgubila kontrolu i eksplodirala, a ostaci rakete visoke 120 metara pali su u Meksički zaljev.

Otada, inženjeri Muskove tvrtke SpaceX napravili su “više od tisuću” modifikacija.

Američki poduzetnik Elon Musk danas je ponovo pokušao lansirati svoju novu raketu, Starship. Riječ je o raketi razvijenoj za prijevoz astronauta na Mjesec.

Bez posade raketa je prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, no kontakt s njom izgubljen je ubrzo nakon polijetanja, nakon 10 minuta. “Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo. Tijekom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i odgurnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sustava s raketama, koji je eruptirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaljeva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.

Nekoliko minuta kasnije, međutim, SpaceX nije uspio ponovo dobiti signal iz letjelice. I tvrtka je na svom livestreamu potvrdila da je bila prisiljena pokrenuti samouništenje Starshipa.

Izvor: BBC

 

Komentari