Snježna oluja od Istanbula do Atene, u Egejskom moru pijavice i snijeg

92

Jaka snježna oluja u ponedjeljak je zahvatila veliko područje od Istanbula do Atene. Snijeg je prekrio sve otoke u Egejskom moru, a za vrijeme snježne mećave zabilježene su i pijavice.

Riječ je o povijesnom prodoru hladnoće i snijegu za to područje, međutim kada pogledamo arhivu, sličan događaj zabilježen je i lani 26. veljače kada je Atenu također zatrpao rekordan snijeg. Čini se kako obilan snijeg na tom području postaje pravilo, a ne izuzetak.

Prema službenim mjerenjima u Ateni jutros ima 30 cm snijega, ali u predgrađima na nadmorskoj visini iznad 100 metara ima ga i do pola metra. Nastao je totalni prometni kolaps, a ministar grčke vlade za klimatske promjene i civilnu zaštitu izjavio je kako je visina snijega u nekim područjima “bez presedana”.

Težak snijeg koji je bio praćen intenzivnom grmljavinom uzrokovao je probleme u opskrbi električnom energijom, polomljena su brojna stabla, a mediji pišu kako je 6 osoba lakše ozlijeđeno.

U Istanbulu snijega ima 25 cm, a u ponedjeljak je snježna oluja zatvorila i aerodrom. Spasilačke službe imale su pune ruke posla jer su snježni nanosi u okolici doslovno zatrpali brojne automobile i paralizirali ceste.

Uzrok ovakvom vremenu je prodor vrlo hladnog zraka sibirskog porijekla na područje Grčke uz razvoj sredozemne ciklone. Oborine su dodatno bile potaknute efektom toplog jezera, odnosno dodanim obogaćivanjem zraka vlagom prelaskom preko toplog mora. Intenzivnim oborinama doprinijela je i konvektivna aktivnost, javlja IstraMet.

L.B.

Komentari