Snijeg je pao u Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Libanonu, Iranu i Siriji, a zabilježene su i najniže temperature po prvi puta u 100 godina

71

Snijeg je pao u pustinjskom kraljevstvu Saudijske Arabije. Rijetke snježne padaline došle su kad su se temperature u siječnju srozale na minus 2 stupnja Celzijeva. Ljetne temperature u Saudijskoj Arabiji svakodnevno često dosežu 50 stupnjeva Celzijevih. Zbog neobičnog vremena ljudi su izletjeli iz svojih domova kako bi doživjeli snijeg i fotografirali neobičan spektakl. Dok je snijeg bio raspršen po širokoj regiji, najviše snijega bilo je u regiji Aseer, južno od Meke i sjedeći na obali Crvenog mora. To je prvi put nakon više od jednog stoljeća da su u kraljevstvu zabilježene temperature ispod nule.

Siječanj jest najhladniji mjesec u Saudijskoj Arabiji, ali prosječna temperatura i dalje je ugodnih 20,2 °C. Saudijska Arabija poznata je kao jedna od najtoplijih zemalja na svijetu gdje temperature čine mnoge regije nemogućim za život. Zapravo, za zemlju koja je 12. po veličini na svijetu po kopnu, Saudijska Arabija ima samo 34 milijuna stanovnika, koji uglavnom koji žive u urbanim enklavama. Vjeruje se da je uzrok zahlađenja anticiklona, koja donosi hladne vjetrove iznad pustinje. One anticiklone koje dopiru do Saudijske Arabije obično dolaze iz središnje Azije. Dok ti vjetrovi skupljaju vlagu na svom putu, oni je raspršuju kao snijeg kad dosegnu pustinjsku klimu.

Saudijska Arabija nije jedina izuzetno vruća zemlja koja će ove godine primiti snijeg. Ain Sefra, u sjevernoafričkoj naciji Alžir, također je ovog mjeseca primio značajne snježne padaline jer su temperature pale na minus 3 stupnja Celzijusa. Ain Sefra, ponekad poznat i kao “Vrata u pustinju”, nalazi se na 1.000 metara nadmorske visine u planinama Atlas na granici sa Saharom. Slike malog grada prekrivenog snijegom kasnije je putem interneta podijelio fotograf Karim Bouchetata na kojem se vide vrhovi brda obično prekriveni pijeskom, sada prekriveni snijegom. Gust snijeg zabilježen je i u Libanonu, Iranu i Siriji, a u nekim područjima zabilježeno je čak 4 metra snijega.

Iako se može očekivati ​​da će globalno zatopljenje univerzalno zagrijati sva područja svijeta, to zapravo nije slučaj. Rast temperatura može poremetiti normalne vremenske obrasce i rezultirati nekim formalno vrućim područjima koja dobivaju neobične fenomene – poput snijega u pustinji. Meteorolozi su sada potvrdili da je 2020. godina bila najtoplija zabilježena i upozoravaju da vlade moraju učiniti mnogo više na redukciji emisija ugljika ako žele izbjeći pogubne posljedice u budućnosti.

Izvor: The Sun

Komentari