Sljedeći tjedan stiže najduža pomrčina Mjeseca u 21. stoljeću

218

Obožavatelji noćnog neba, vrijeme je da se pripremite za uzbudljivi tjedan. Naime, u istom tjednu dolazi i najduža pomrčina Mjeseca stoljeća i ovogodišnja kiša meteora Leonida.

Od četvrtka do petka, 18. do 19. studenoga—podignite pogled da vidite pomrčinu Mjeseca. Iako nećete doživjeti punu pomrčinu Mjeseca, događaj će i dalje biti spektakularan: na svom vrhuncu, samo će mali dio mjeseca (2,6%) ostati obasjan suncem.

Ova djelomična pomrčina bit će vidljiva gdje god je noć, a mjesec je iznad horizonta. To se odnosi na dosta mjesta širom svijeta. Kako biste saznali u koje vrijeme se pomrčina Mjeseca odvija, kliknite OVDJE.

Ova djelomična pomrčina trebala bi biti izvrstan primjer onoga što je poznato kao efekt japanske svjetiljke—drugim riječima, prema Farmer’s Almanahu, površina Mjeseca će izgledati boje užarenog bakra.

Nadalje, u srijedu ujutro će biti vrhunac kiše meteora Leonida. Viđenje Leonida je godišnja pojava. Usredotočen oko kometa Tempel-Tuttle kojemu je potrebno oko 33 godine da u potpunosti kruži oko Zemlje, nazvan je po zviježđu Lava – jer je točka na nebu iz koje izlazi većina meteora oko grive zviježđa lava. Vrijeme i datum za praćenje koji se ažurira po satu pokazuje odakle će meteori dolaziti i gdje se mogu vidjeti možete pogledati OVDJE.

Izvor: Good News Network

L.B.

Komentari