Škotska je postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

26

Škotska je postala prva država na svijetu koja je tampone i uloške učinila slobodno dostupnima svima koji ih trebaju. Mjerama se želi zaustaviti “razdoblje menstrualnog siromaštva”, a u nekim slučajevima i preveliki troškovi koji su mnoge ostavili bez pristupa sanitarnim proizvodima kad su im potrebni.

Nicola Sturgeon, prva škotska ministrica, objavila je na Twitteru nedugo nakon glasanja da je “ponosna što je izglasan ovaj prijelomni zakon” koji je nazvala “važnom politikom za žene i djevojke”.

Nacrt zakona dobio je prvobitno odobrenje u Parlamentu u veljači, a mjera je službeno usvojena u utorak. Zastupnici su jednoglasno glasali u njezinu korist.

Prije dvije godine Škotska je također ušla u povijest kada je počela pružati besplatne sanitarne proizvode učenicima škola, koledža i sveučilišta kroz vladin program. Wales i Engleska pratili su prošlu godinu sličnim programima koji pružaju besplatne sanitarne proizvode u školama.

Zakon također predviđa da se “učini razumnim izbor različitih proizvoda”. Monica Lennon, zastupnica koja je podnijela nacrt prijedloga, zahvalila se skupinama koje su bile ključne za njegovo usvajanje i rekla da su zajednički napori širom vlade doveli do ovog uspjeha. “Pokazali smo da ovaj parlament može biti progresivna snaga za promjene kad surađujemo”, rekla je gospođa Lennon zastupnicima prije glasanja u utorak. „Naša je nagrada prilika da razdoblje menstrualnog siromaštva prenesemo u povijest. U ovim mračnim vremenima možemo u svijet donijeti svjetlo i nadu ove večeri.”

Zakonodavci iz čitavog političkog spektra izrazili su podršku zakonu tijekom njegove završne rasprave. Aileen Campbell, tajnica kabineta za zajednice i lokalnu vladu, rekla je da će usvajanje zakona poslati “vrlo jasnu poruku onoj vrsti Škotske kakva želimo biti”. Rekla je da je “jasno da se svi u ovoj komori slažu da nitko u našem društvu ne bi trebao trpjeti uvredu zbog toga što nema sredstava za zadovoljavanje svojih osnovnih potreba i da je mogućnost pristupa proizvodima poput tampona i uložaka od ključne važnosti za jednakost i dostojanstvo.”

Nisu problem samo troškovi proizvoda. Razne okolnosti čine menstruaciju teškim iskustvom za žene i djevojke, kažu tvorci zakona, uključujući siromaštvo, beskućništvo, nasilne veze i neka zdravstvena stanja. Neki transrodni ljudi također imaju problema s pristupom ovim proizvodima. A problem je pogoršala pandemija koronavirusa. Globalna dobrotvorna organizacija za djecu objavila je izvještaj da je gotovo trećina djevojaka i žena u dobi od 14 do 21 godine imala problema ili si priuštiti ili pristupiti sanitarnim proizvodima tijekom prvog nacionalnog zaključavanja ove godine“To je sada važnije nego ikad, jer ciklusi ne prestaju u pandemiji“, rekla je gospođa Lennon u parlamentu.

Ona i drugi zastupnici također su jasno stavili do znanja da još uvijek treba raditi na suzbijanju stigme i sramoćenja oko određenih razdoblja iz života žene. “Jednom kad pristup svima bude osiguran, naši sljedeći koraci moraju biti osiguravanje da zdravlje žena općenito ostaje visoko na političkom dnevnom redu u Škotskoj i da zaustavimo sve stigme oko menstruacije”, rekla je Scotsman prije glasanja.

Izvor: New York Times

Komentari