Sjeverni tok: Ukrajina optužuje Rusiju za teroristički napad na plinovod

98

Ukrajina je optužila Rusiju da je izazvala curenje u dva glavna plinovoda za Europu u, kako je opisala, “terorističkom napadu”.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhaylo Podolyak rekao je da je oštećenje Sjevernog toka 1 i 2 “čin agresije” prema EU. Dodao je da Rusija želi izazvati predzimsku paniku i pozvao EU da poveća vojnu potporu Ukrajini.

Prva “velika emisija energije” magnitude 1.9 zabilježena je u noći s nedjelje na ponedjeljak u 02:03 po mjesnom vremenu jugoistočno od danskog otoka Bornholma, a druga magnitude 2.3 u 19:04 u ponedjeljak na sjeveroistoku otoka.

Ne može se isključiti mogućnost namjernog napada

“Nema sumnje da su to bile eksplozije”, rekao je Bjorn Lund iz švedskog Nacionalnog seizmološkog centra, a prenijeli su lokalni mediji.

Operatori Sjevernog toka 2 upozorili su u ponedjeljak poslijepodne na gubitak tlaka u plinovodu. To je dovelo do upozorenja danskih vlasti da brodovi trebaju izbjegavati područje u blizini otoka Bornholma. Operater Sjevernog toka 1 rekao je da su podmorski vodovi istovremeno pretrpjeli “neviđenu” štetu u jednom danu. Dansko zapovjedništvo obrane objavilo je snimku curenja na kojoj se vide mjehurići na površini Baltičkog mora u blizini otoka.

Najveća površina uznemirenog mora promjera je 1 km

Tri velika istjecanja identificirana u ponedjeljak u vodama danskog otoka Bornholm vidljiva su na površini u pjenušanju mora u promjeru od 200 metara do 1 km.

I drugi europski čelnici iznijeli su ideju da je šteta na cjevovodima nanesena namjerno. Poljski premijer Mateusz Morawiecki okrivio je za to sabotažu i rekao da je vjerojatno povezana s ratom u Ukrajini. Danska premijerka, Mette Frederiksen, rekla je da je prerano za donošenje zaključaka, ali da je teško zamisliti da bi višestruko curenje moglo biti slučajnost. U isto vrijeme, nepotvrđena izvješća u njemačkim medijima govore da vlasti ne isključuju napad na podmorsku plinsku mrežu. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je “izuzetno zabrinut” zbog incidenta i da se ne može isključiti mogućnost namjernog napada.
EU je ranije optužila Rusiju da koristi smanjenje opskrbe plinom kao ekonomsko oružje, kao odgovor na europske sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, Moskva to opovrgava, rekavši da su sankcije onemogućile pravilno održavanje plinske infrastrukture.
Izvor: BBC
L.B.

Komentari