Sjeverni tok: Švedska pronašla novo curenje plina u ruskom plinovodu

128

Švedska je pronašla novo mjesto curenja plina u velikom podmorskom plinovodu koji prenosi ruski prirodni plin u EU – što ga čini četvrtim otkrivenim ovog tjedna.

Danska i Švedska izvijestile su o curenju plina u plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 ranije ovog tjedna.

NATO je rekao da su incidenti rezultat “namjernih, bezobzirnih i neodgovornih činova sabotaže”

Rusija je odbacila ove optužbe da je napala vlastite naftovode kao “predvidljive i glupe”. Umjesto toga, rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su se eksplozije dogodile u “zonama koje kontroliraju američke obavještajne službe”. Njemački veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, Miguel Berger, rekao je za BBC da je jasno da nedržavni akter ne može stajati iza incidenata – drugim riječima, država mora biti odgovorna.

Švedska obalna straža rekla je da je pronašla mjesto četvrtog curenja plina na Sjevernom toku 2, vrlo blizu većeg curenja pronađenog ranije na Sjevernom toku 1. EU je opetovano optuživala Rusiju da koristi zalihe plina kao oružje protiv Zapada, kao odmazdu za svoju potporu Ukrajini. “Vrlo je očito tko stoji iza štete”, rekao je čelnik Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol, ne navodeći pojedinosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je “krajnje zabrinut” zbog curenja informacija, dodajući da se ne može isključiti mogućnost namjernog napada. Čelnici EU rekli su da će svaki napad na energetsku infrastrukturu kontinenta dočekati “najsnažnijim mogućim odgovorom”.

U međuvremenu, Norveška – koja nije u EU – rekla je da će rasporediti svoju vojsku da zaštiti naftna i plinska postrojenja

Ni Sjeverni tok 1 ni 2 trenutačno ne transportiraju plin, iako oba sadrže plin. Plinovod Sjeverni tok 1 – koji se sastoji od dva paralelna kraka – nije transportirao plin od kraja kolovoza kada ga je Rusija zatvorila, rekavši da mu je potrebno održavanje. Proteže se 1200 km pod Baltičkim morem od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. Njegov dvostruki plinovod, Sjeverni tok 2, zaustavljen je nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

Seizmolozi su izvijestili o podvodnim eksplozijama prije nego što je došlo do curenja. Dansko zapovjedništvo obrane objavilo je snimku curenja na kojoj se vide mjehurići – najveći je promjera 1 km – na površini Baltičkog mora. A Bjorn Lund iz švedskog Nacionalnog seizmološkog centra rekao je da “nema sumnje da su to bile eksplozije”. Međutim, Andrej Kortunov iz Ruskog vijeća za međunarodne poslove – think tanka sa sjedištem u Moskvi – rekao je da ruski napad nije imao smisla. “Uvijek upiru prstom u Rusiju, ali mislim da budući da je to rusko vlasništvo, ne bi bilo logično da Rusija nanese štetu”, rekao je za BBC Radio 4. “Postoje drugi načini da se život Europljana oteža. Oni jednostavno mogu zaustaviti isporuke plina bez oštećenja infrastrukture.”

Izvor: BBC

L.B.

Komentari