Sibir gori, toksični dim stvara najgore zagađenje zraka u povijesti

112

Vrućina u jednoj od najhladnijih regija na svijetu izazvala je šumske požare i zaprijetila sibirskom gradu Jakutsku “zračnom epizodom” gustog toksičnog dima, izvijestile su službe za praćenje atmosfere. Smatra se da će visoke razine čvrstih čestica, a možda i kemikalija, uključujući ozon, benzen i cijanovodik, ovo učiniti jednim od najgorih događaja zagađenja zraka na svijetu ikad. Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbjegli gušenje.

Satelitski analitičari kažu kako su posljednje dane regionalne razine PM2,5 – malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe – premašile više od 1.000 mikrograma kubičnog metra, što je više od 40 puta od preporučenih sigurnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije. U utorak su monitori kvalitete zraka za Yakutsk izmjerili razine PM 2,5 od 395 mikrograma. To je spadalo u ekstremnu kategoriju “zračne pokalipse”, koja se definira kao “trenutni i teški učinci na sve”. Ruski računi na društvenim mrežama prikazali su slike očitanja koja su više od 17 puta lošija od prosjeka čak i u najzagađenijim gradovima Indije i Kine.

Znanstvenici vide važan poremećaj klimatskih poremećaja. Jakutsk, glavni grad ruske sjeveroistočne Republike Saha – poznat i kao Jakutija – najhladniji je zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrijavanja ljetne temperature ovdje rastu najmanje 2,5 puta brže od svjetskog prosjeka. Prošle godine, tijekom neobično dugotrajnih vrućina u širem sibirskom području, temperature su se zadržale više od 5 °C iznad prosjeka od siječnja do lipnja, što je dovelo do topljenja vječnog leda, urušavanja zgrada i stvaranja neobično ranog i intenzivnog početka sezone šumskih požara.

Znanstvenici kažu da je ovo 600 puta vjerojatnije zbog ispušnih plinova, industrijskih emisija, krčenja šuma i drugih ljudskih aktivnosti. Trend obaranja rekorda nastavio se ovog proljeća, ranije nego obično i nešto južnije nego prošle godine, u blizini naseljenijih područja poput Jakutska. Velik dio okolice čini gusta šuma koja se lakše zapali kad je vruća i suha. Siberian Times izvijestio je o prvom požaru početkom svibnja izvan Oymyakona na sjeveroistoku Yakutije, koji je poznat kao “pol hladnoće” zbog svojih rekordno niskih temperatura.

Sve u svemu, ovo je opisano kao najveća operacija gašenja požara u regiji od kraja Sovjetskog Saveza. Unatoč tim naporima, deseci požara bjesne izvan kontrole. Zastrašujući videozapis iz regije prikazuje gusti crni dim i crveni plamen uz autocestu Kolyma, koja je u sovjetsko doba bila poznata kao Put kostiju. Ova magistralna cesta od tada je zatvorena. Prošlog tjedna Ministarstvo za izvanredne situacije reklo je da gori više od 250 požara na 5.720 kvadratnih kilometara – površini otprilike dvostruko većoj od Luksemburga.

Na temelju satelitskih promatranja, služba za praćenje atmosfere Kopernikus Europske unije izvijestila je da su šumski požari u Republici Saha od 1. lipnja oslobodili 65 megatona ugljika, što je znatno iznad prosjeka za razdoblje 2003.-2020. Šumski dim sadrži više toksina nego čak i najzagađenija urbana središta.

Aleksej Jarošenko, voditelj šumarskog odjela u Greenpeaceu u Rusiji, rekao je da su loše upravljanje šumama, slaba regulacija i rezovi proračuna povećali požarni rizik. „Dugo godina propaganda je ljude tjerala da misle da je klimatska kriza fikcija, da će Rusiji samo koristiti, jer će postati toplija i ugodnija. Sada se situacija počinje mijenjati. Ljudi pomalo počinju shvaćati da se klima stvarno mijenja, a posljedice su doista katastrofalne. Ali većina društva i većina političara još su uvijek daleko od razumijevanja stvarnih razmjera problema,” rekao je.

Izvor: The Guardian

 

Komentari