Selo u Španjolskoj promijenilo je ime u “Ukrajina” u znak solidarnosti

77
ukrajina

Selo na jugu Španjolske privremeno je promijenilo ime u ‘Ukrajina’ u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom nakon brutalne invazije ruskih snaga koja je započela prije gotovo 2 mjeseca.

Fuentes de Andalucia, koji se nalazi 4.000 km od Ukrajine, također je promijenio nazive ulica u gradu u poznata mjesta u Ukrajini, kao što su Mariupol i Odessa, i obojio ulaz u selo plavom i žutom bojom. U međuvremenu, stanovnici su prikupili 3.500 eura u roku od dva dana kako bi pomogli lokalnom centru za izbjeglice.

Gradonačelnik grada Francisco Martinez rekao je: “Glavni cilj je podizanje svijesti o sukobu u Ukrajini, ali i o tome gdje su zemlje u ratu u sadašnje vrijeme. Ono što radimo je da šaljemo poruku mladima iz sela, koji mogu vidjeti kako se to organizira, i da svi zajedno pomažemo.”

68-godišnji umirovljenik Rafael Osuna jedan je od onih koji smještaju ukrajinske izbjeglice u svom domu. “Ljudi Fuentesa su jako ponosni na ono što radimo. Kako živim sam i imam veliku kuću, razmišljao sam da na neko vrijeme jednom ukrajinskom paru pružim dom,” rekao je.

Nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., španjolska vlada odmah je legalizirala boravak Ukrajinaca u zemlji i dala im španjolske radne dozvole. Desetak tisuća izbjeglica iz Ukrajine sada su u Španjolskoj. Nejasno je kada će se moći vratiti u svoju ratom razorenu domovinu.

Izvor: Thinking Humanity

L.B.

Komentari