SAD službeno se ponovno pridružile Pariškom klimatskom sporazumu

15

Sjedinjene Američke Države službeno su se pridružile Pariškom klimatskom sporazumu što je jedan od prvih velikih preokreta politike koje je poduzeo američki predsjednik Joe Biden. Potez su pozdravili ekološki aktivisti i borci za klimu.

Sjedinjene Američke Države napustile su pariški klimatski sporazum po nalogu predsjednika Donalda Trumpa 2019. godine, čija je uprava zagovarala fosilna goriva i okupljala poricatelje klimatskih promjena. Dok je bio u opoziciji, Joe Biden žestoko je kritizirao ovaj potez Trumpove administracije.

Sporazum, koji je potpisalo 200 zemalja, uspostavljen je 2015. godine i nastoji održati globalne temperature ispod 2 Celzijeva stupnja iznad predindustrijske razine. To znači da svaka zemlja mora postaviti stroge ciljeve kako bi smanjila svoj ugljični otisak i uporabu fosilnih goriva. Kao rezultat sporazuma, mnoge su države već primijenile goleme sheme zelene energije.

U svom nastupnom obraćanju, Biden se izravno osvrnuo na klimatsku krizu, rekavši: “Vapaj za preživljavanjem dolazi sa samog planeta. Vrisak koji sada čujemo ne može biti očajniji ili jasniji.”

Kao odgovor na ponovni ulazak SAD-a u Pariški sporazum, Christiana Figueres, bivša šefica UN-a za klimu, rekla je da apsolutno nema više vremena za gubljenje i da je potrebna akcija što je prije moguće. Za britanske novine Guardian rekla je: “To je politička poruka koja se šalje. Iz perspektive političke simbolike, bilo da je riječ o 100 dana ili četiri godine, u osnovi je ista stvar. Ne radi se o tome koliko dana. To je politička simbolika koju najveća ekonomija odbija vidjeti kao priliku za rješavanje klimatskih promjena. Izgubili smo previše vremena.”

Biden je za svoje predsjedništvo postavio ambiciozne, ali teške ciljeve, posebno usred socijalnog i ekonomskog kaosa koji SAD trenutno trpi. Među njima je i ugovor o zelenom ulaganju kojim će se stvoriti čista energija koja košta oko 2 bilijuna dolara. Nadamo se da će ova investicija značiti da će SAD postići politiku nultih emisija do 2050. godine, a da će energetski sektor biti bez ugljika do 2035. godine.

Kada je Obamina administracija 2015. potpisala sporazum o klimi, prvotni plan bio je smanjiti američku emisiju ugljika za 28% do 2025. Biden, međutim, želi ići još dalje. Taj novi cilj i način na koji će ga postići iznijet će predsjednik na klimatskom summitu vođa u travnju ove godine.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari