Ruski aktivist i Putinov kritičar Aleksej Navalni umro u zatvoru

136
zatvor

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni umro je u zatvoru, priopćila je zatvorska služba u zemlji, u onome što pristaše i zapadni dužnosnici nazivaju političkim ubojstvom koje se može pripisati Vladimiru Putinu.

Navalni, jedan od Putinovih najuočljivijih i najupornijih kritičara, držan je u zatvoru oko 40 milja sjeverno od Arktičkog kruga, gdje je osuđen na 19 godina pod “posebnim režimom”.

U priopćenju savezne zatvorske službe za regiju u kojoj je Navalni bio zatvoren rekao je da se “nakon šetnje nije osjećao dobro i gotovo odmah izgubio svijest”. “Provedene su sve potrebne reanimacijske mjere, ali nisu dale pozitivne rezultate”, stoji u priopćenju. “Liječnici su potvrdili smrt osuđenika.”

Kremlj je rekao da je Putin obaviješten o njegovoj smrti, ali da nema više informacija. Reakcija Zapada bila je brza, jer su najviši dužnosnici iz SAD-a i Europe optužili Kremlj da je uzrokovao smrt Navaljnog. “Njegova smrt u ruskom zatvoru i fiksacija i strah od jednog čovjeka samo naglašavaju slabost i trulež u srcu sustava koji je izgradio Putin”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken. “Rusija je odgovorna za ovo.” Navalni je izgledao zdravo kad se u četvrtak pojavio na videosnimci za žalbu u sudnici. Govoreći iz zatvora, Navalni se požalio na česte novčane kazne koje je dobivao dok je bio u kaznenoj ćeliji i zamolio suca da mu pošalje nešto novca “jer moj vlastiti ponestaje zahvaljujući vašim odlukama”.

Uzrok smrti nije utvrđen, priopćila je zatvorska služba. Prošle godine Navalni je liječen u bolnici nakon što se žalio na neuhranjenost i druge bolesti zbog lošeg postupanja u zatvoru. Navalnijev odvjetnik nije odmah potvrdio izvješća o njegovoj smrti, rekavši za novine Novaya Gazeta da ga je Navalnijeva obitelj zamolila da ne komentira izvješća.

“Aleksej je u srijedu imao odvjetnika kod sebe”, rekao je za novine njegov odvjetnik Leonid Solovjev. “Tada je sve bilo normalno. Bliski suradnik također nije potvrdio izvješća o Navaljnijevoj smrti. Iza njega su ostali supruga Julija i njihovo dvoje djece. Njegov tim je 14. veljače objavio objavu na Instagramu posvećenu njegovoj supruzi, u kojoj je napisao: “Osjećam da si mi blizu svake sekunde i volim te sve više i više.”

Izvor: The Guardian

Komentari