Rijetka mediteranska ciklona uzrokovala je kaos u Grčkoj

20

Najmanje dvije osobe umrle su dok su orkanski vjetrovi i obilne kiše harali dijelovima Grčke, uzrokujući nestanak struje i zatvaranje cesta. Otoke Jonskog mora Zakintos, Kefaloniju i Itaku u petak je teško pogodila oluja Ianos, a vjetrovi koji su dosezali 100 kilometara na sat oštetili su zgrade, iščupali drveće, potopili jedrilice i ostavili tisuće duž zapadne grčke obale bez struje. Rijetka oluja – poznata kao “medicane”, kombinacija Mediterranea i uragana – tada je zahvatila središnju Grčku, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditsa i Farsala.

Tijelo starije žene pronađeno je u poplavljenoj kući u selu blizu Farsale, rekli su službenici vatrogasne postrojbe. Vlasti su tragale za još dvije osobe koje su prijavljene kao nestale, rekli su policijski službenici. Službenik vatrogasne brigade kasnije je rekao da je 63-godišnjak pronađen mrtav u blizini bolnice u Karditsi. Nije odmah bilo jasno je li on među dvije osobe koje su prijavljene kao nestale.

Očekuje se da će Ianos pratiti put jugoistoka, donoseći jake vjetrove i obilne kiše, ali se ne predviđa da će izravno utjecati na glavni grad Grčke, Atenu. Rasprostranjene kiše od 150-250 milimetara moguće su tijekom sljedećih 48 sati, a neka lokalna područja mogu vidjeti i do 500 milimetara padalina. Vlasti su upozorile stanovnike da ostanu u zatvorenom i budu na oprezu. Medicane imaju slična svojstva kao uragani i tajfuni. Mogu se stvoriti nad hladnijim vodama i obično se kreću od zapada prema istoku, dok se uragani kreću od istoka prema zapadu. Toplije temperature površine mora u Sredozemnom moru mogu olujama poprimiti više tropskih izgleda i karakteristika, povećavajući brzinu vjetra i čineći oluje intenzivnijima. Oluja Ianos mogala bi na kraju postati jedan od najjačih medicanea zabilježenih u povijesti.

Izvor: Aljezeera

Komentari